Mars je nekada bio naseljen, ali šta se onda dogodilo s njim?

Je li život započeo na Marsu, a zatim ‘otputovao’ na Zemlju gdje je doživio procvat?

Prije nekoliko godina, dugo raspravljana teorija poznata kao “panspermija” ponovo je oživjela, jer su dva naučnika, svaki nezavisno, predložila da Zemlji u ranim godinama njenog postojanja nedostaju neke hemikalije koje su neophodne za stvaranje života, dok ih je rani Mars vjerovatno imao. Dakle, koja je istina iza života na Marsu?
Nakon što su decenijama proučavali Mars, naučnici priznaju da postoje dobre šanse da je udar asteroida ili komete promijenio sudbinu Crvene planete. U poređenju sa Zemljom, Mars je pun udarnih kratera, što ne čudi s obzirom na nepovoljan položaj Marsa u našem Sunčevom sistemu – odmah do pojasa asteroida.

Mars – crvena planeta. Marsovska površina i prašina u atmosferi. 3D ilustracija. © Pitris | Licencirano od Dreamstime Inc. (Fotografija za uredničko/komercijalno korištenje)

Kao rezultat toga, Mars je neprestano na udaru asteroida, a za razliku od Zemlje, Marsu nedostaje veći mjesec koji bi ga zaštitio od dolazećih asteroida.

Gledajući unazad, znamo da su ove velike svemirske stijene uticale na Zemlju u davnoj prošlosti, a neki od tih uticaja možda su i promijenili tok života naše planete.

Snimci iz NASA-ine misije topografije šatl radar STS-99 otkrivaju dio prstena kratera promjera 180 km (110 milja). Brojni cenoti (vrtače) okupljeni oko korita kratera ukazuju na praistorijski okeanski bazen u udubljenju koje je ostavilo udar. © Wikimedia Commons

Udarni krater Chicxulub, koji se nalazi na poluotoku Yucatan u Meksiku (vidi gornju sliku), jedan je od najboljih primjera za koje znamo, a neki stručnjaci vjeruju da je to bio primarni uzrok izumiranja dinosaurusa.

Je li moguće da se nešto slično možda dogodilo na Marsu, poput onog što se dogodilo na Zemlji? Na Marsu je otkriven fascinantan udarni krater u području Lyota prečnika oko 200 km.

Lyot je veliki prstenasti krater u regiji Vastitas Borealis na Marsu, koji se nalazi na 50.8 ° sjeverne geografske širine i 330.7 ° zapadne dužine unutar četverougla Ismenius Lacus. Prečnik mu je 236 km. Ime je dobio po Bernard Lyotu, francuskom astronomu (1897–1952). © Wikimedia Commons

Veličina ovog udarnog kratera pokazuje koliko je snažan udar bio, a to bi mogao biti jedan od glavnih razloga zašto je Mars sada “pustinja”.

Uticaj ove komete mogao je nanijeti pustoš u Marsovom planetarnom sistemu. To je bio apsolutno katastrofalan događaj u smislu globalnih klimatskih promjena. Je li moguće da je Mars imao život mnogo prije nego što je izgubio atmosferu?

Čak su i civilizacije koje su nekad nazivale Mars “domom” sada izumrle. Ako je to slučaj, gdje su otišli Marsovci? Jesu li preživjeli? Jesu li uspjeli pobjeći prije katastrofe? Je li Mars na bilo koji način povezan sa Zemljom? Ovo su samo neka od mnogih pitanja na koja je potrebno odgovoriti.

Svemirska letjelica Viking I je stigla na svoj cilj, Mars, 20. jula 1976. godine, nakon desetomjesečnog putovanja sa Zemlje. Fotografije koje je Viking I vratio na Zemlju bile su spektakularne, a neke od njih otkrile su da Mars nije toliko različit od Zemlje.

Naučnofantastična pozadina vanzemaljske planete, 3D digitalno renderirana ilustracija. © Cobalt88 | Licencirano od Dreamstime Inc. (Fotografija za uredničko/komercijalno korištenje)

Neka područja na Marsu, poput Doline smrti, slična su mjestima na Zemlji. Nakon obavljanja različitih testova u potrazi za životom na Marsu, priča o Vikingu I postaje uzbudljivija. Viking I vratio je kontroverzne rezultate.

Dr Gil Levin je napravio jedan od testova sonde Viking, koji je bio prilično “lak” test. Objasnio je da mikroorganizmi, poput vas i mene i svega ostalog, dišu, a zatim izdišu ugljični dioksid.

NASA je prikupila mali uzorak marsovskog tla i stavila ga u mali kontejner, koji je sedmicu dana ispitivan na znakove “mjehurića” unutar cijevi, a zatim se nakon sedam dana dogodilo nešto neočekivano.

Prema NASA -inim standardima, test za život na Marsu bio je pozitivan jer su se u kontejneru koji je donio Viking I vidjeli “mjehurići”. Ostali testovi s različitim kriterijima bili su negativni, dok je jedan bio doživotno pozitivan.

NASA je u ovom slučaju odlučila biti oprezna, navodeći: “Nema potvrde života na Marsu.” Prema nekim naučnicima, Mars je ranije imao atmosferu sličnu Zemljinoj, ali je izbrisana prije 65 miliona godina.

Dodatno ovoj teoriji, u prošlosti su postojale spekulacije da je civilizacija koja je ranije naseljavala Mars možda pobjegla na Zemlju u potrazi za sigurnim utočištem. Dakle, da li se sada kvalifikujemo kao “Marsovci” koje smo tražili?

Neki naučnici tvrde da su otkrili jake dokaze o nestalim civilizacijama na Marsu, te da su možda otkrili nuklearni signal u atmosferi Marsa koji se podudara sa Zemljom nakon nuklearnog testa.

Prema naučnicima, dokazi o ksenonu-129 mogu se pronaći u ogromnim količinama na Marsu, a jedini poznati proces koji stvara ksenon-129 je nuklearna eksplozija. Je li ovo samo još jedan primjer koliko su Mars i Zemlja slični? Ili dokazuje da je Mars nekada bio sasvim drugačije mjesto?

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti