MARIHUANA – DROGA ILI LIJEK? Evo koje su dobre i loše strane ove kontroverzne biljke

Marihuana i njeno korištenje već dugi niz godina izaziva velike polemike. Ovu ilegalnu laku drogu neki smatraju i lijekom, no koliko je zapravo prednosti i nedostataka marihuane?

mh1

Lake droge kao što je marihuana uobičajeno se počinju uzimati u mlađoj dobi iz radoznalosti i želje za eksperimentisanjem. Marihuanu češće uzimaju nezrelije osobe, osobe s psihičkim problemima ili sklone rizičnim ponašanjima.

Prije ikakve polemike, marihuana je radi svojih uticaja laka droga što znači da ima uticaj na ljudski organizam i mozak. Neka istraživanja ove uticaje smatraju pozitivnima, neki negativnima radi ostalih stavki, pa se tako postavlja pitanje: je li marihuana droga ili lijek?

Dokazana štetnost ‘trave’

Štetno djelovanje marihuane nije samo usmeno već je i dokumentovano i dokazano pravilima medicine zasnovane na dokazima.

Ovo su razlozi štetnosti marihuane:

 • sve što se puši nije zdravo jer nosi rizik za dišne organe – marihuana u sebi ima do 70% više kancerogena od cigareta. Način pušenja marihuanskih cigareta je teži i opasniji za disajni sistem jer se udiše dublje i duže, a dim duže ostaje u plućima. Dokazano je štetno djelovanje na pogoršanje respiratornih simptoma i češći razvoj hroničnog bronhitisa kod konzumenata koji dugotrajno konzumiraju marihuanu. U ekperimentima je dokazana veća količina katrana do 5 puta, kao i ugljičnog monoksida.

 • THC ili delta 9-tetrahidrokanabinol koji je glavni aktivni sastojak marihuane nakuplja se u masnim ćelijama tijela.

 • THC se u mozgu veže i negativno utječe na receptore koji su odgovorni za pamćenje, mišljenje, koncentraciju i koordinaciju

 • THC stimulira mozak na oslobađanje dopamina koji stvara osjećaj zadovoljstva. Samo po sebi to ne zvuči toliko loše, no nakon euforije dolazi velik pad u raspoloženju, depresija i pospanost. Kod nekih ljudi smanjivanje prvobitne doze dopamina stvara anksioznost, strah, paniku i akutnu psihotičnu reakciju.

 • posljedice konzumiranja marihuane traju i nakon što je marihuana razgrađena u tijelu – glavne manifestacije su teškoće s pamćenjem, smanjena sposobnost učenja i poremećaj sna

 • dugotrajne posljedice konzumiranja marihuane su ovisnost, hronične bolesti dišnog sistema kao što je kašalj i bronhitis, shizofrenija, psihoze, suicidalna razmišljanja, depresija i amotivacijski sindrom

 • kod trudnica koje su prije pušile marihuanu postoji šansa da će ona uticati na rast i razvoj još nerođenog djeteta

Makar neka istraživanja pokazuju kako je marihuana imala pozitivne uticaje na zdravlje, ne možemo negirati da ima i negativne.

Konzumiranje marihuane utiče na razvoj mozga i kada se od rane dobi konzumira u značajnoj količini, oštećenje pamćenja i mišljenja može imati dugotrajne posljedice.

Pitanje je li marihuana droga ili lijek je najbitnije postaviti kod mladih ljudi. S obzirom da se u mladim godinama razvija mozak, psihičko i emocionalno stanje, ali i samo tijelo – ova laka droga ima najintenzivniji uticaj.

mh2

Marihuana stvara ovisnost

Jedno od istraživanja je pokazalo kako marihuana stvara ovisnost. Ono je provedeno na 200 korisnika, a čak 76% je zadovoljilo kriterije dijagnoze ovisnosti koja je uključivala i apstinencijsku krizu. Neki od simptoma apstinencije mogu biti: gubitak apetita, neodređen i nejasan strah i anksioznost, depresija, nesanica, znojenje i poremećaji raspoloženja.

97 % ispitanika navelo je kako im je ponovno uzimanje ove lake droge bilo ‘nužno’ jer su jedino tako mogli dobro funkcionisati.

Marihuana kao lijek

Korištenje marihuane kao lijeka nije naučno dokazano. Da bi neka tvar bila proglašena lijekom ona se mora sastojati od dobro definisane tvari čija je količina mjerljiva i jednaka u svim jediničnim oblicima lijeka kao što je tableta ili injekcija.

O marihuani sigurno ne možemo govoriti kao o lijeku u pravom smislu te riječi. Neki sastojci ove lake droge djeluju na smanjivanje simptoma nekih bolesti, no nemojte da vas to dovede u zabludu. Svaki lijek se uzima u određenim količinama i samo kod određenih bolesti.

“Dokazi ili ne, to je za nas oboljele apsolutno nebitno. To mene ne zanima. Ja sam našao nešto što nije dokazano. Ali meni pomaže. I to mi je najvažnije”, zaključak je jednog od bolesnika koji boluje od multiple skleroze.

Marihuana kao lijek sadrži nekoliko spojeva koji su se pokazali korisnima u liječenju različitih bolesti odnosno stanja:

 • oralni kanabinoidi značajno smanjuju povraćanje i mučninu uzrokovanu hemoterapijom kod bolesnika koji boluju od raka

 • smanjuje simptome spastičnosti od multiple skleroze

 • djeluje na bolest multiple skleroze ali i olakšava život oboljelima

 • olakšava simptome poremećaja spavanja

 • pomaže bolesnicima s hroničnim bolovima

 • pomaže kod fibromilagije

 • uspješna je kod bolesnika sa sindromom opstruktivne apneje, to jest prestanka disanja u snu

 • akutna upotreba marihuane poboljšava plućni kapacitet

 • pomaže kod sindroma anoreksije i kaheksije uzrokovane rakom

 • uspješna je u problemima s crijevima, epilepsijom

 • olakšava Parkinsonovu bolest, Huntingtonovu bolest, šizofreniju i psihoze

Dokazi za većinu ovih pozitivnih svojstava marihuane nisu naučni, ali postoje slučajevi koji potvrđuju pozitivan uticaj. Do sada ni u jednoj bolesti nije dokazano terapijsko djelovanje marihuane u smislu liječenja same bolesti, već njeno blagotvorno djelovanje u smanjenju nekih od simptoma bolesti kod dijela oboljelih.

Marihuana se u ovim slučajevima primjenjivala kao dodatna terapija tamo gdje primjenjeni lijekovi nisu pomogli i opet samo kod odabranih bolesnika.

Bez obzira na ljekovitost u nekim slučajevima, marihuana ipak jeste laka droga i izaziva ovisnost.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti