Malenu Ruskinju odbili upisati u vrtić sa objašnjenjem će svojim izgledom “plašiti ostalu djecu” (FOTO)

Djevojčica nije uspjela da se upiše vrtić, a ni da se operiše. Roditelji očajni.

sofia1

Dvogodišnja Sofija Zaharova rođena je sa deformitetom lobanje zbog čega se suočava sa ozbiljnom diskriminacijom u društvu.

Operacija se iz nepoznatih razloga neprestano odlaže, a eksperti upozoravaju da će izolovanost iz društva i te kako uticati na njen razvoj.

Njeni roditelji Svetlana i Rasul, koji žive u selu Alatani u Baškortostanu u Rusiji bore se sa još jednim stanjem koje Sofija ima – spojenim prstima na rukama i nogama.

sofia2

Par živi u porodičnoj kući sa roditeljima bez vode i grijanja koje ne mogu da plaćaju, pa su potražili pomoć institucija.

– Prvo su nam rekli da moramo da zakažemo operaciju kako bi mogla da se upiše vrtić sa normalnom djecom – ispričala je njena majka Svetlana.

Psiholog Ekaterina Belan ističe da je jako važno da dijete iskusi iskustvo interakcije sa ostalom djecom zbog čega će joj biti lakše da se nosi sa svojim stanjem i kada odraste.

Slučaj je prijavljen i nadležnima koji prvo treba da istraže zašto ljekari i dalje nisu operisali Sofiju i zašto je vrtić odbio da je upiše.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti