Made in BiH: Kruzer bicikli iz Travnika postali pravi hit u svijetu

Bicikli koji više liče na motor postali su pravi hit u svijetu, a proizvode ih ruke majstora u firmi GS Tvornica mašina Travnik. Mjesečno se proizvede oko 200 komada kruzer bicikala, a za pravljenje jednog dvotočkaša potrebno je oko osam sati rada. Svaki dio ručno se obrađuje s mnogo strpljenja, a iz radionice izlaze kao unikati.

kruzer2

Trend vožnje kruzer dvotočkaša brzo se raširio po evropskim gradovima, a specifično je i to što kupac sam bira svoj bicikl, odnosno putem aplikacije određuje njegov izgled, a dvije sedmice nakon toga bicikl u dijelovima stiže na adresu, te ga budući korisnik sam montira.

“Odaberete ram, boju, druge elemente, sve to sklopite, vidite sliku ispred sebe, kliknete ‘naruči’ i nama dolazi narudžbenica. Mi ga onda pravimo prema tim specifikacijama”, pojašnjava voditelj projekta za bicikla Omer Trako.

kruzer3

Potražnja za kruzer biciklima premašila je sva očekivanja, ali, nažalost, još ih nema na ulicama naše zemlje. Razlog je, između ostalog, i cijena, jer za jedan ovakav bicikl potrebno je izdvojiti do nekoliko hiljada eura, zavisno od opreme koju želite.

“BiH nam još nije tržište, ne zbog ljudi nego zbog mogućnosti gdje se ta bicikla mogu voziti, dakle ne postoji dovoljno biciklističkih staza, a ceste su prilično nesigurne”, ističe direktorica kompanije Snježana Koepruner.

Uz neobičan izgled i udobonost koja ih odlikuje, naredni korak je nadogradnja elektropogona, što bi značilo i prvi električni bicikl sa ovih područja.

Izvor: federalna.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti