Mač od 2,3 metra pronađen u grobnici iz 4. vijeka u Japanu

Japanski arheolozi nedavno su otkrili 2,3 m dug mač sa 6 cm širokom oštricom u 1.600 godina starom tumulu.

Tvrde da mač ruši sve dosadašnje rekorde i da potiče iz razdoblja Kofuna, vremenskog intervala koji je trajao od 4. vijeka do 6. vijeka nove ere u Japanu.

Iako se trenutno smatra najdužim svoje vrste, zbog svoje veličine vjeruje se da nije korišten u borbi već mu je namjena bila da služi u zagrobnom životu za zaštitu od zlih sila.

Dugi mač i bronzano ogledalo u paru

Osim mača, u grobnoj komori je pronađeno i bronzano ogledalo, visoko oko 65 centimetara i teško gotovo šest kilograma. Prema riječima Kosakua Okabayashija, zamjenika direktora Arheološkog instituta Nara u Kashihari, oba nalaza imaju izuzetno visoku umjetničku vrijednost i pokazuju koliko su drevni stanovnici Japana bili vješti u obradi metala još prije 1.600 godina.

Obzirom da je oružje pronađeno zajedno s ogledalom, arheolozi pretpostavljaju da je imalo simboličnu ulogu i da se nije koristilo u borbi. Ogledala se često koriste za obranu od zla i u tu svrhu biraju se kao grobni predmeti. Mišljenje stručnjaka je da stoga njegova uloga nije bila bitno drugačija te da je možda ovaj par u kombinaciji navodno imao još jaču zaštitnu ulogu.

Iskopavanja u Tomio Maruyama tumulusu provode se nekoliko decenija. Na njemu su do sada otkriveni brojni nalazi iz razdoblja Kofuna, a ono što ga izdvaja od ostalih grobnih mjesta tog razdoblja je njegova veličina. S promjerom od 90 m i visinom od 10 m, smatra se jednim od najvećih.

Naučnicima još uvijek nije sasvim jasno kome je pripadao, no vjeruje se da bi to moglo biti počivalište nekog od vladara pokrajine Yamato.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti