LED POČEO DA SE TOPI, PA JE OTKRIO VELIKU TAJNU: Pronašli nešto što je vijekovima bilo zarobljeno u glečeru (FOTO, VIDEO)

Istraživači su na jugu Norveške pronašli staru vikinšku gvozdenu strijelu, tačnije njen vrh, a ovom otkriću kumovale su klimatske promjene.

glecer

Vrh je dugačak oko 18 centimetara, a pored njega nađeni su i ostaci strijele, kao i jedno pero za koje se vjeruje da je bilo dio ovog oružja.
Tim naučnika koji radi na istraživanju i iskopavanju glečera Jotunheimen, dio je Arheološkog programa za glečere koji je do sada otkrio više 2000 predmeta u ledu. Najstariji od njih ima 6000 godina. Među predmetima se nalaze i razni alati, koža i odjeća, ali i kosti životinjskog porijekla.

Arheolozi su primijetili da su klimatske promjene izuzetno uticale na glečere koji počinju da se otapaju, oslobođajući ove predmete koji su vijekovima bili zarobljeni.

Glečeri širom Norveške osjećaju posljedice klimatskih promjena. Iako to znači da će arheolozi otkriti nove zanimljive artifakte, postoji i mogućnost da se otapanjem leda ti predmeti unište.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti