KON-TIKI (1947): Jedna od najslavnijih i najneobičnijih pomorskih ekspedicija 20. vijeka

Dvadesetosmog aprila 1947. započela je jedna od najslavnijih i najneobičnijih pomorskih ekspedicija u 20. vijeku.

Naime, Norvežanin Thor Heyerdahl tog se dana sa svojom posadom otisnuo na splavu Kon-Tiki na put od Južne Amerike do Polinezije. Tim je poduhvatom Heyerdahl želio dokazati da je moguće da su stanovnici Južna Amerike u doba prije Kristofora Kolumba naselili ostrva na Tihom okeanu.

Splav Kon-Tiki bio je sagrađen od lokalnog drveta balse i od borovine, a drveni su elementi bili povezani pomoću užadi od konoplje. Naravno, željelo se imitirati tehniku koja je bila ostvariva u Južnoj Americi prije dolaska Evropljana. Doduše, Heyerdahlova je ekspedicija sa sobom ponijela i nešto savremene opreme – radio, karte, sekstant, satove i noževe, no Heyerdahl je tvrdio da su to sporedni elementi.

Na ekspediciju je krenulo šest ljudi (uz Heyerdahla još četiri njegova sunarodnjaka Norvežana i jedan Šveđanin) i jedna papiga. Sa sobom su nosili 200 kokosovih oraha i znatne zalihe druge hrane, kao i pitku vodu. Krenuli su iz luke Callao u Peruu (Callao služi kao luka za peruanski glavni grad Limu).

Tokom 97 dana plovidbe splav Kon-Tiki stigao je do prvog polinezijskog atola, naziva Puka-Puka. Nastavili su i uspješno dovršili ekspediciju 101 dan nakon polaska. Krajnji doseg bio im je atol Raroia. Ukupno su prevalili oko 6.980 kilometara, pri čemu im je prosječna brzina bilo oko 1,5 čvorova.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti