Koju će dob vaša mačka doživjeti?

Kako se određuje životna dob mačke? I koliko godina uopšte mogu doživjeti mačke? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?

Očekivana životna dob mačaka zavisi od mnogo faktora. Npr. životni prostor, njega ili bolesti znatno utiču na očekivanu životnu dob. Pravilna ishrana i redovne posjete veterinaru osnov su dugog i sretnog života mačke. Osim toga, sigurna okolina i redovna razonoda (npr. agility za mačke) pridonose dobroj formi mačke.

Prosječno mačke danas dožive starost od 10 do 15 godina, ali mačke koje žive vani obično žive kraće. Razlog tome je da se one prije mogu ozlijediti ili zaraziti bolestima.

Starijim ih smatramo u dobi od 10 godina. U toj dobi vidljive su prve promjene na krznu. Osim toga, starije su mačke generalno mirnije i više spavaju. Imaju i posebne zahtjeve.

Njima je potrebna npr. posebna hrana za starije mačke koju je lako žvakati i koja je prilagođena energetskim potrebama mačke.

Preračunavanje mačjih godina u ljudske

U poređenju s ljudskom životnom dobi, razvoj starosne dobi mačke nije linearan. U prve dvije godine mačka se razvija vrlo brzo. U drugoj je godini života kao čovjek od 24 godine. Od tog se perioda mačka nalazi u odrasloj dobi i starosna krivulja postaje linearna. Tada svaka mačja godina odgovara četiri do pet ljudskih godina. Dakle, životna dob mačke od 10 godina može se izjednačiti s ljudskom dobi od 56 godina.

Naravno, radi se o okvirnim vrijednostima koje služe lakšoj procjeni životne dobi mačke. Neke mačke starije dobi izgledaju još mlado, a mlađe mačke mogu izgledati tromo.

U nastavku je tabela u kojoj su godinama života mačke pridružene odgovarajuće godine života ljudi.

Izvor: zooplus.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti