Koja je tajna divova drevnih Azteka

Divovi su vrlo česti u tekstovima, crtežima i kipovima drevnih naroda centralne Amerike. Poput poznatih divova iz Biblije, Golijata, Oga i Nephilima, postoje i dokumenti koji svjedoče o postojanju divova koji su živjeli, borili se i izgubili svoje živote na području centralne Amerike.

U jednom rukopisu koji datira iz vremena španskog kolonijalnog doba, čiji je autor pripadnik plemena Tolteca-Chichimeca koje je živjelo u dolini Tehuacan, može se vidjeti slikoviti opis Azteca u borbi protiv divovskog čovjeka. Na crtežu, pored slike diva, stoji ime Quinametzin te se za njega pretpostavlja da je najstariji opisani div koji je postojao na području centralne Amerike.

Prema prevodu rukopisa Azteca koji datira iz vremena španske opsade, stoji da se na strani Azteca borio i jedan div pod imenom Tzilacatzin. Kada su konkvistadori prvi put stupili na američko tlo s namjerom da opljačkaju domorodačko stanovništvo, upravo je Tzilacatzin bio taj koji ih je uspio otjerati gađavši ih velikim kamenjem. Zbog tog čina ovaj div je proglašen herojem Azteca.

Ko su bili ti divovi i kojem narodu su oni pripadali još uvijek nije jasno. Iz pronađenih rukopisa vidljivo je samo da su terorizirali lokalna plemena koja su se na kraju morala boriti protiv njih. Svi osim jednog heroja. Danas se ti rukopisi čuvaju u Vatikanskom arhivu te je pristup njima dozvoljen samo šačici naučnika. Ostaje vidjeti kako će oni uspjeti objasniti pojavu divova u centralnoj Americi i njihovu pripadnost određenim plemenima. Je li kod njih došlo do određene mutacije gena zbog čega su nekontrolirano rasli, ili je u pitanju nova ljudska rasa – ostaje velika nepoznanica.

Izzvor: punkufer.dnevnik.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti