Kirk Douglas: “Bio sam u Jugoslaviji i želio sam da se sastanem sa predsjednikom Titom”

Dobro je poznata činjenica da je Josip Broz Tito volio holivudske filmove, pa zato i ne čudi da je boravak Kirka Douglasa u SFRJ iskoristio da se sastane sa čuvenim glumcem

Holivudska legenda Kirk Doglas, koji je preminuo u 104. godini, svojevremeno je u memoarima opisao susret sa Josipom Brozom Titom. Kao veliki poštovatelj sedme umjetnosti Tito je poslao privatni avion po glumca i njegovu ženu.

“Bio sam u Jugoslaviji i želio sam da se sastanem sa predsjednikom Titom. Britanski ambasador mi je rekao: ‘Dragi moj, ja čekam već šest nedjelja da me predsjednik Tito primi na deset minuta da mu predam akreditive. Nemaš šanse'”, prisjetio se Kirk.

Prema njegovim riječima, ubrzo je izašao iz kancelarije ambasadora i nazvao predsjednički kabinet. Narednog jutra, Tito je poslao privatni avion da preveze Douglasa i njegovu ženu do Ljubljane, gdje su puna tri sata razgovarali i šetali.

“Gledao je sve moje filmove, a omiljeni mu je bio ‘Obračun kod OK Korala’. Rekao mi je da uživa gledati filmove, jer mu nakratko odvlače pažnju sa problema sa kojima se suočava”, rekao je Douglas u jednom intervjuu.

Holivudski glumac se sjeća i susreta sa britanskim ambasadorom nakon toga, koji je bio bijesan zbog činjenice da se Kirk odmah sastao sa Titom, a da on i poslije šest nedjelja nije uspio.

“Vi ste proveli tri sata sa Titom, a ja ne mogu deset minuta. Recite mi, molim vas, kako Vam je to uspjelo”, upitao je ambasador, na šta mu je Douglas odgovorio jednostavnim pitanjem: “Gospodine ambasadore, koliko ste vi filmova snimili?”.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti