Kinezi izmislili “zračni” kišobran koji rastjeruje kišu i snijeg (VIDEO)

U skorijoj budućnosti, pješaci koje iznenadi pljusak ili snijeg mogli bi se spasiti korištenjem plastičnog štapa koji izgleda kao “mješanac” fena za kosu i masažnog uređaja! To bi trebao biti tzv. Air Umbrella ili “Zračni kišobran” uređaj čiji je prototip proizveden u Kini, a koji bi kišu ili snijeg otpuhivao u krugu prečnika oko 1 metra od svoga “korisnika”.

To je vizija izumitelja Chuan Wanga i nekolicine partnerskih univerziteta u Pekingu i Nankingu, koji su vodili vrlo uspješnu Kickstarter kampanju za finansiranje razvoja ovog magičnog kišnog štapića. Oni su uspjeli težinu kišobrana smanjiti ispod 1 kg s baterijama koje traju od 15 do 30 minuta, ali i dati obećanje da će njihov proizvod biti spreman za komercijalnu upotrebu do kraja 2015.

S obzirom na kratko trajanje baterije, za proizvod kažu da će biti “više pogodan za urbano stanovništvo ili ljude koji bi ga koristili za kraće destinacije npr. od zgrade do automobila.” 

Kako se uopšte rodila ova ideja? Jedan od izumitelja kaže:

“Jednoga dana početkom 2012, kretao sam se prema zgradi sa čijeg se krova voda u povećem mlazu slijevala prema pločniku. Ravnomjerno kretanje vode remetio je vjetar te je krivio njenu putanju na način da je ona dolazila do zemlje nekoliko metara dalje od svog izvornog vertikalnog kretanja. U tom trenutku sam došao do ideje: ako vjetar ne bi puhao u jednom smjeru, nego iz jednog centra prema svim smjerovima, takav vjetar bi mogao zakloniti ljude od kiše i poslužiti kao jedan prijenosni generator protoka zraka.”

Uređaj bi navodno trebao biti dovoljno snažan da se dvoje ljudi može sakriti ispod njegovog nevidljivog štita

au4

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti