Kim Jong-il: On je bio čak i luđi od svoga sina!

‘Dragi vođa’ Sjeverne Koreje zapravo je bio – Rus jer je navodno tamo rođen. Niske ljude je deportirao, bio je najbolji igrač golfa u svijetu, mogao je kontrolisati vrijeme …

Činilo se kao da cijeli Kim Jong-il zrači nečim čudnim. Možda je to bilo zbog njegovog stila odijevanja, a možda zbog njegove sposobnosti da na sve stvari gleda bez ijednog osmijeha. Koji god bili razlozi, definitivno ne nedostaje smiješnih, bizarnih ili čudnih činjenica o Kim Jong-ilu koje ‘plutaju’ u bespućima Interneta.

Iako ga je naslijedio u najmanju ruku jednako čudan i ništa manje kontroverzan sin Kim Jong-un valja se prisjetiti po kakvim je ‘ludostima’ bio poznat Kim Jong-il.

Rođen je ispod dvostruke duge

Dakle, krenimo od početka – godine rođenja. Naime, ni to se ne zna sa sigurnošću.

Prema Kim Jong- ilovoj službenoj biografiji , rođen je 16. februara 1942. u tajnom vojnom kampu na sjevernokorejskoj planini Baekdu, tokom japanske okupacije, a proroci su najavili njegov ‘dolazak’ ispod dvostruke duge, a na nebu će se pojaviti nova zvijezda.

No, čini se kako je istina puno uvjerljivija. Naime, prema sovjetskim podacima Kim Jong-il rođen je u sibirskom selu Vjackoje 1941. godine. Dakle, bivši sjevernokorejski vođa bio je zapravo – Rus.

Volio je vodoskoke

Prema satelitskim slikama nekih kuća Kim Jong-ila (navodno ih je imao 17), čini se kako se ‘Dragi vođa’ jako trudio imati mnoštvo ludih, okretajućih, vodoskoka.

Bojao se letenja

Kim Jong-il je navodno imao veliki strah od letenja, pa je, navodno, uvijek putovao u oklopnim privatnim vozovima, a neslužbeno je u jednom takvom na kraju i umro. Navodno se i njegov otac, Kim Il-sung takođe bojao letenja.

Otimao i deportovao ljude niskog rasta

Prema navodima jednog od njegovih bivših učitelja, Kim Jong-il je koristio pamflete kojima je reklamirao lijekove za rast. Na taj način je mamio ljude niskog rasta u zamku. Oni bi se prijavili za lijek, ali lijeka bilo nije. Kim ih je zarobio i deportovao na ‘nenaseljena sjevernokorejska ostrva’ kako bi izbacio njihov genetski kod iz Sjevernokorejaca. Deportovani nikada nisu pronađeni.

Bio je najbolji igrač golfa na svijetu?

Ako je vjerovati sjevernokorejskoj nacionalnoj televiziji, Kim Jong-il bio je najbolji sportista na svijetu, ili barem golfer. Naime, 1994. godine ‘Dragi vođa’ je oborio rekord u golfu. Za 11 od 18 rupa bio mu je potreban samo jedan udarac,  pa njegov ukupan rezultat od 38 udaraca predstavlja najbolji rezultat u istoriji te igre. A što je najbolje od svega, to je Kim Jong-ilu bio prvi susret s golfom, nikada prije ga nije igrao. Vijest bi zaista bila fascinantna da ju je prenijela bilo koja druga medijska kuća, no nije.

Mogao je kontrolisati vrijeme

Prema nekim izvještajima, bivši vođa je potaknuo glasine da kiša može padati na njegov zahtjev, ovisno o njegovom raspoloženju tog dana.

Oteo je dvoje režisera da snime remake ‘Godzille’

Kim Jong-il bio je veliki filmofil. U svojoj kolekciji imao je više od 20.000 filmova, a navodno su mu najdraži filmovi bili Petak 13., Rambo i Godzilla.

Kim je 1973. napisao i knjigu ‘O umjetnosti filma’, koja je postala priručnik za sve sjevernokorejske režisere. Nezadovoljan njihovim filmovima, uzeo je stvar u svoje ruke. Ne, nije snimio film, već je 1978. oteo respektabilni južnokorejski režiserski bračni par (Shina Sang Oka i Choija Euna Heeja) i prisilio ih da snime remake ‘Godzille’.

Njihov film imena ‘Pulgasari’ pojavio se u kinima tek kad se par prisilno ponovo oženio 1983. godine nakon godina provedenih u izbjegličkom kampu. Uspjeli su 1986. godine pobjeći u Beč, gdje su se prijavili u američku ambasadu.

Sahrana kao scena iz filma ‘Na vatrenoj liniji’

Koliko je volio filmove pokazuje i njegova sahrana. Naime, njegov ispraćaj u kojem se njegovo tijelo vozi u crnom pogrebnom vozilu, a uz njega hodaju njegovi najbliži, neodoljivo podsjeća na američki blockbuster ‘Na vatrenoj liniji’ s Clint Eastwoodom.

S pet godina ubio je mlađeg brata?

Kimov mlađi brat Kim Shu-ra utopio se u bazenu porodične kuće u Pyongyangu u dobi od pet godina. Sovjetski mediji izvještavali su kako je mladi budući vođa možda odgovoran za taj incident.

Na skupocjeni konjak godišnje je trošio 700.000 dolara

Prema studiji dr. Jerolda Posta, bivšeg psihologa u CIA-i, Kim Jong-il je bio lud za Hennessey konjakom, koji se u Sjevernoj Koreji prodaje za oko 630 dolara po boci, što je malo ispod prosječne plaće. Prema dr. Postu, Kim je godišnje pio tog konjaka u vrijednosti između 650 i 720.000 dolara.

Nije išao na WC – jer nije ni trebao

Možda i najbizarnija stvar koja se može pronaći na Internetu o Kim Jong-ilu je onaj o odlasku na mjesto gdje i ‘kralj ide pješice’. Naime, prema službenoj biografiji koja je objavljena na državnom webu Sjeverne Koreje, Kim Jong-il nije nikada išao na WC, i to zato što ‘Dragi vođa’ za time nikada nije imao potrebu. Iako se ta informacija nedugo nakon objave skinula s weba, legenda i dalje ostaje.

Za sebe je smatrao da je stručnjak za Internet

Građani Sjeverne Koreje nisu mogli slobodno koristiti mobitele i Internet, ali je Kim Jong-il za sebe smatrao da je komunikacijski stručnjak. ‘I stručnjak sam za Internet, takođe’, navodno je rekao južnokorejskom predsjedniku 2007. ‘U redu je da Internet bude dostupan u industrijskoj zoni, ali doći će do puno problema ako ga dopustimo i u drugim regijama Sjeverne Koreje’, kazao je tada Kim Jong-il.

Prisilo je osoblje da postanu ovisni o lijekovima

Jedan bivši član Kim Jon-ilovog osoblja napisao je knjigu u kojoj je rekao da je ‘Dragi vođa’ prisiljavao svoje ljude da uzimaju iste lijekove protiv bolova kao i on. Zašto? Zato da ne bi samo on bio ovisan o njima. Inače, Kim Jong-il je postao ovisan o tim lijekovima nakon što je pretrpio gadan pad s konja.

Jeo je magarce

Jedan od bivših Kimovih kuhara 2004. godine je izjavio da je njihov vođa razvio istančan ukus za francusko vino, jastoge i – magareće meso.

Imao je puno, ali stvarno jako puno titula

Među Kim Jong-ilovim brojnim službenim titulama bile su: Svjetleća zvijezda Paektu planine; Vodeća zraka Sunca, Dragi vođa, Veliki vođa, Poštovani vođa, Briljantni vođa, Sunce socijalizma, Veliko Sunce Života, Veliki Čovjek koji se spustio s Nebesa, Nepobjedivi i uvijek trijumfalni general i Najveća inkarnacija revolucionarne bratske ljubavi … Uz brojne titule, kojih je navodno i 50, u  Sjevernoj Koreji službeno postoji i cvijet nazvan po ‘Dragom vođi’ – Kimjongilia.

Bio je opsjednut rižom, i to baš svakim zrncem

Ako je vjerovati nećaku Kimove prve supruge, Lee Young Namu, ‘Dragi vođa’ naredio je ženskom osoblju da pregleda svako zrno riže koje će pojesti kako bi bio siguran da je standardne dužine, težine i boje.

Izumio je hamburgere?

Sjevernokorejske novine ‘Minju Joson’ jednom su prenijele vijest da je Kim Jong-il izumio nešto naziva ‘gogigyeopbbang’ što je zapravo u prijevodu ‘meso između dvije šnite kruha’. Izgradio je i fabrtike da rade te ‘gogigyeopbbange’, kako bi nahranio učenike i učitelje. Kako se zna sjevernokorejski anti-američki stav, nikada nisu željeli priznati da je u biti riječ o najobičnijim hamburgerima.

Silio je konobarice na plastične operacije

Prema jednom izvještaju, Kim Jong-il je konobarice u restoranima u Pyongyangu koje često posjećuju stranci, prisilio da se podvrgnu plastičnim operacijama kako bi izgledale više ‘zapadnjački’.

 

Divovskim zečevima htio zaustaviti glad

Planirao je uzgajati divovske zečeve kako bi riješio problem gladi u Sjevernoj Koreji. No, upozorili su ga da će takvim zečevima još više pogoršati situaciju. Naime, oni daju svega sedam kilograma mesa, a imaju ogroman apetit za mrkvama i krompirima.

Kad je on prestao pušiti, svi su prestali pušiti

Kad se zbog narušenog zdravstvenog stanja morao odreći cigareta, Kim Jong-il je cijelu zemlju prisilio da učini isto – zabranio je svima cigarete i duhanske proizvode. Uz to, zabranio je i mobitele, novine, internet i knjige.

Izgradio grad duhova za propagandu

Kim Jong-il imao je jedan potpuno prazan grad, koji mu je služio za propagandu. Kijŏng-dong je grad tačno na granici Sjeverne i Južne Koreje. U gradu je mnogo zgrada i stanova koji su obojeni jarkim bojama. No, prilikom malo bližeg pogleda može se vidjeti da je riječ o betonskim ljušturama koje nemaju ni prozora ni unutrašnjih prostorija. Svjetla se na tim zgradama uključuju i gase automatski u unaprijed zadanim terminima, a prazne stepenice čisti ekipa za održavanje kako bi gradu dali ‘iluziju aktivnosti’.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti