Kelly McGillis: Zvijezda filma “Top Gun” (1986)

Kelly McGillis (58) je američka glumica, najpoznatija po ulogama u filmovima Witness (1985), za koju je bila nominovana za Zlatni globus, Top Gun (1986) i The Accused (1988).

tg2

McGillis je završila dramu na Juilliardu, 1983. godine, a ubrzo nakon toga je počela da dobija i prve uloge. Uloga koja ju je izdvojila od ostalih bila je u filmu Witness sa Harrison Fordom, za koji je dobila nominaciju za Zlatni globus.

tg3

Ono po čemu je definitivno ostala upamćena, bar u nekadašnjoj Jugoslaviji, je uloga instruktorke letenja u filmu Top Gun sa Tomom Cruiseom i Val Kilmerom. Nakon filma The Accused, pojavila se u filmu Cat Chaser sa Peterom Velerom. Zbog ličnog i komercijalnog neuspjeha ovoga filma skoro da je prekinula bavljenje glumom. Nakon toga se pojavila u još desetak uloga na televiziji i filmu tokom 1990-ih prije nego što je napravila pauzu u glumi od nekoliko godina.

tg6

Godine 2004, odglumila je u predstavi “Diplomac” ulogu gđe Robinson, putujući po Sjedinjenim Državama. Na televiziji je počela ponovo da snima tek 2006.

tg5

Udavala se dva puta, najprije 1979. godine za Boyda Blacka, od koga se razvela 1981. godine. Zatim se vjenčala sa Fredom Tillmanom, 1989. godine sa kojim ima dvije ćerke, Kelsey i Sonoru. Razveli su se 2002. godine.

tg4

Godine 1982. Kelly McGillis je napadnuta i silovana u svojoj kući. Ovo iskustvo je uticalo na njeno pojavljivanje u filmu The Accused, gdje je glumi advokatkicu silovane Sarah Tobias (Jodie Foster). Prvobitno joj je bila ponuđena uloga žrtve silovanja u filmu, ali ju je odbila smatrajući da bi bila isuviše nalik na njeno lično iskustvo. Uloga je otišla Jodie Foster, koja je za nju osvojila Oskar.

tg7

Nakon dugogodišnjih glasina u vezi sa njenom seksualnom orijentacijom, McGillis se očitovala kao lezbejka aprila 2009. godine u intervjuu za jedan web sajt. Sa svojom dugogodišnjom djevojkom, Melanie Leis se vjenčala septembra, 2010. godine.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti