Kamen Benben: Vrijeme kada je s neba sišao brod u obliku piramide

Benben kamen je artefakt otkriven u starom Egiptu. Za ovaj mitološki kamen se tvrdi da se nalazio u svetištu unutar ograđenog hrama u Heliopolisu posvećenom božanstvu Atumu. Benben kamen je takođe arhitektonski izraz za ‘kapu’ koja se stavlja na obelisk ili za završni kamen postavljen na vrh piramide.

Ovaj arhitektonski element je takođe poznat kao piramidion.

U egipatskoj mitologiji postoje razne priče o stvaranju svijeta. Jedna od njih je zasnovana na božanstvu Atumu i nastala je u gradu Heliopolisu. Atum je, prema ovoj verziji narativa o stvaranju, stvorio kosmos. U početku nije bilo ničega osim mraka i nemira. Praiskonsko brdo poznato kao kamen Benben izbija iz mračnih mora, na čijem je vrhu stajao Atum. Tvrdilo se da je izraz ‘Benben’ povezan s glagolom ‘weben’, što je egipatski hijeroglif koji znači ‘ustati’, budući da se kamen uzdigao iz pramora.

Benben kamen iz piramide Amenemhata III, dvanaeste dinastije. Egipatski muzej, Kairo. © Image Credit: Wikimedia Commons

Druga teorija je da je kamen Benben bio iskonsko brdo gdje je Atum prvobitno sletio. Kada je pogledao oko sebe, nije vidio ništa osim tame i nemira, pa je shvatio je da je sasvim sam. Atum je započeo posao stvaranja iz potrebe za društvom. Prema određenim verzijama priče, Atum je masturbirao i tako iznjedrio Shu (božanstvo zraka) i Tefnut (boginju vlage).

Prema drugim verzijama mita, ova božanstva nastala su Atumovim kopulacijom sa njegovom vlastitom sjenom. Shu i Tefnut su ostavili Atuma na kamenu Benben da izgrade ostatak svijeta. Nakon nekog vremena, Atum je navodno bio zabrinut za svoju djecu.

Izvadio je svoje oko i poslao ga u potragu za njima. Shu i Tefnut su se vratili sa očevim okom, a on je zaplakao od oduševljenja kada je ugledao svoju djecu. Ove suze koje su pale na kamen Benben na kojem je Atum stajao postale su ljudska bića.

Ilustrovani bočni pogled na staroegipatskog boga Atuma © Image Credit: Eric Basir | Licencirano od Dreamstime.Com

Za kamen Benben se takođe kaže da je bio sveta relikvija koja se ranije nalazila u ‘hwt benben’, što se prevodi kao ‘Kuća Benbena’. Ova dragocjena relikvija pronađena je u najdubljem svetilištu Heliopolisovog hrama, gdje je Atum ranije služio kao njegov glavni bog.

Tvrdi se da je originalni kultni predmet nestao u nekom trenutku u istoriji. Uprkos tome, na osnovu vizuelnih dokaza, pretpostavlja se da je ovo bio uspravan kamen sa zaobljenim vrhom. Takođe je istaknuto da će kasnije i drugi solarni hramovi imati svoje kamenje Benben.

Drevni grad Akhetaten u el-Amarni © Image Credit: Wikimedia Commons

Na primjer, Atonov hram u El-Amarni / Akhetatonu, koji je oko 14. vijeka prije nove ere podigao faraon iz 18. dinastije, Ehnaton, navodno je imao svoj vlastiti kamen Benben.

Benben kamen, osim što je naziv kultnog predmeta, koristi se i za identifikaciju svojevrsne staroegipatske arhitektonske karakteristike. Kamen je bio poznat kao ‘benbenet’ (ženska verzija ‘benben’) starim Egipćanima, ali je poznat i kao piramidion modernim ljudima.

Ova riječ se odnosi na završni kamen koji je postavljen ili na vrh piramide ili na vrh obeliska. Prema legendi, u slučaju prvog, piramidion je često obložen elektrumom ili zlatom.

Obelisk Tutmozisa I u Karnaku. Ovo je posljednji od četiri obeliska koji su prvobitno stajali ispred Četvrtog pilona, ​​koji je u vrijeme Tutmozisa I bio ulaz u hram Karnak. Obelisk je visok 21.7 metara, nalazi se na bazi od 1.8 metara kvadratnih i težak je oko 143 tone. © Image Credit: Mahmoud Ahmed | Licencirano od Dreamstime.Com

Piramidoni su preživjeli i mogu se naći u muzejima. Jedan primjer je piramidion koji je prethodno krunisao piramidu 12. dinastije Amenemhata III, a sada je izložen u Egipatskom muzeju u Kairu.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti