Kako su CIA i FBI regrutovali naciste i koliko je novca potrošeno na njih

Preko 130 nacističkih zločinaca i kolaboratora dobilo je nakon Drugog svjetskog rata oko 20 miliona dolara socijalnih primanja u SAD, naveli su inspektori Socijalne službe.

Prema navodima agencije Associated  Press (AP), SAD su decenijama finansirale naciste osumnjičene za ratne zločine.

Izveštaj inspektora Socijalne službe SAD-a navodi da je oko 130 osumnjičenih i potvrđenih nacističkih ratnih zločinaca, poput čuvara logora i SS oficira, kao i desetine nacističkih kolaboratora, primilo benificije i penzijska primanja od strane SAD nakon Drugog svjetskog rata.

Nekih 5,6 miliona dolara isplaćeno je 38-orici nacista koji su kasnije deportovani iz SAD, dok je 14 miliona dolara plaćeno 95-orici koji su ostali u SAD.

Izvještaj Socijalne službe SAD pokazuje tačan broj nacističkih ratnih zločinaca koji su bili na platnom spisku ali ne navodi njihova imena.

U izvještaju se kritikuje trošenje državnih sredstava na finansiranje davanja ratnim zločincima dok se istovremeno uskraćuje socijalna pomoć ugroženim porodicama.

Kongres SAD usvojio je nakon 70 godina zakon koji spriječava dalju manipulaciju pravnim sistemom u kome su nacistički zločinci, ako se odreknu sociijalnih primanja, mogli izbjeći krivično gonjenje nakon napuštanja SAD.

Kongresmen iz Demokratske partije Caroline Malloney, koja je inicirala istragu, rekla je da je “ovaj izvještaj još jedan podsjetnik da nikada ne smijemo zaboraviti užase počinjene od strane nacista”.

“133 navodnih i potvrđenih nacističkih zločinaca i saradnika, aktivno je radilo na sakrivanju svog identiteta od vlade i primalo milione dolara od strane SAD”, kaže ona.

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazali su da su 1950-ih CIA i FBI počeli aktivno da regrutuju bivše naciste i njihove saradnike, u cilju borbe protiv Sovjetskog saveza tokom Hladnog rata.

Prema dokumentima, čak ni zločini za koje su bili optuženi, pa ni oni za koje su bili osuđeni, nisu predstavljali prepreku za saradnju sa ovim agencijama.

Otto von Bolschwing

Jedan od takvih primjera je Baron Otto von Bolschwing, oficir zloglasnog SS-a i bliski saradnik Adolfa Eichmanna, idejnog tvorca plana za istrebljenje jevrejske nacije pod nazivom “Konačno rješenje”.

On je regrutovan od strane CIA odmah nakon Drugog svjetskog rata, potom je 1954. preseljen u SAD i dodijeljeno mu je državljanstvo kao “nagrada za odanu poslijeratnu službu”, živio je 20 godina u SAD, a pred smrt napustio zemlju i iskoristio rupu u zakonu odrekavši se primanja u zamjenu da ne bude gonjen.

Početkom 1980-ih, pozivajući se na “zaštitu tajnosti”, zvaničnici FBI odbili su da se izjasne o navodima da 16 osumnjičenih nacista žive u SAD, a razlog za to je što su oni u to vrijeme u stvari radili kao operativci FBI.

Izvor: pravda.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti