Kako je umro posljednji kineski car? (1967.)

Posljednji kineski car – Puyi – umro je 17. oktobra 1967. godine.

Car je postao još 1908. godine kad je bio star samo 2 godine i 10 mjeseci. Njegovo odrastanje teško da je moglo biti normalno i uravnoteženo jer su ga smatrali božanstvom i nisu očekivali od njega dječje ponašanje. Kad bi se negdje pojavio, odrasli ljudi bi mu se duboko klanjali izvodeći ritual kowtow (padanje na koljena, dodirivanje zemlje glavom i skretanje pogleda). Bliskost je Puyi razvio jedino sa svojom dojiljom Wen-Chao Wang, koja je bila nježna prema njemu. No nju su otjerali s dvora kad je malom caru bilo samo 8 godina. Upečatljiv prikaz carevog djetinjstva dat je u Oskarom nagrađenom filmu Bernarda Bertoluccija Posljednji kineski car iz 1987. godine (film je dobio čak 9 Oskara).

Posljednje godine života Puyi je proveo u komunističkoj Kini, kao običan građanin. Mao Zedong mu je dao specijalno dopuštenje da se naseli u Pekingu, gdje je čak dobio i smještaj u hotelu koji je bio u vlasništvu države. Podržavao je komunistički režim Mao Zedonga. Radio je ispočetka u Pekinškom botaničkom vrtu, a kasnije kao urednik u literarnom odjelu Kineske komunističke savjetodavne konferencije. Za svoj posao dobijao je redovnu mjesečnu platu.

Kad je započela Maova Kulturna revolucija Puyi je postao meta nadobudnih i fanatičnih mladih aktivista koji su bivšeg cara smatrali simbolom imperijalne prošlosti. Vlada je osigurala Puyiu zaštitu od fizičkih napada, no uslovi su mu se ipak jako pogoršali. Umro je od komplikacija nastalih uslijed bolesti u 62. godini u Pekingu.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti