Kako izbjeći da nas drugi zaraze – stresom

Stres je sličan prehladi – možete ga uhvatiti od drugih ljudi. I da, baš poput virusa, može vas ostaviti s osjećajem (emocionalnog) umora

stress4

Stres je zarazan i može opisati i kao krovni termin za negativne emocije poput brige, tjeskobe i frustracije. Slično kao prehlada, možete ga uhvatiti od drugih ljudi. I da, baš poput virusa, može vas ostaviti s osjećajem (emocionalnog) umora.

Kao dio svog istraživanja o stresu i ponašanju, dr. Sc. Tony Buchanan, suvoditelj programa neuronauke na Univerzitetu Saint Louis u St. Louisu, Missouri, prikupio je podatke od hiljada ljudi u zadatku pod nazivom “Trier Social Stress Test”.

Tokom svakog testa, studenti se regrutiraju da ustanu pred grupom stranaca i održe javni govor, a potom se od njih traži da izračunaju neke teške aritmetike – u glavi. Osmišljeno je stresno okruženje, od postavljenih zadataka pa sve do bezosjećajnih izraza lica istraživača koji gledaju.

Kao rezultat toga, sudionici postaju zbunjeni, kaže Buchanan. Pogrešno računaju.  Zaboravljaju “prave” riječi koje žele koristiti. I premda je za svaki eksperiment njegova uloga bila samo uloga promatrača, Buchanan priznaje: “Počeo sam se osjećati loše.”

Kao ljudi, uvijek smo imali stečen biološki interes za podizanje svijesti o tome kako se osjećaju drugi oko nas. “Mi smo društvena bića i naš opstanak, s evolucijskog gledišta, jako zavisi o našoj sposobnosti čitanja drugih, bilo da su oni prijatelj ili neprijatelj”, rekao je Buchanan, a prenosi Healthline.

Kada su istraživači prikupili uzorke sline od preko 400 učenika osnovnih škola, otkrili su da u učionicama gdje su učitelji “izgorjeli”, učenici imali višu razinu kortizola, tj. hormona stresa. Niko ne zna koliko dugo traje posljedica ove zaraze. Ali evo kratkih savjeta kako je možete izbjeći:

  1. Blokirajte sve negativno oko vas
  2. Izađite na svježi vazduh
  3. Razgovarajte s nekom osobom od povjerenja
  4. Postavite jasne granice – fizički se odmaknite od osbe koja prenosi stres dok se ne smiri
  5. Napravite mentalni korak nazad – zamislite sebe kao odvojenog posmatrača
  6. Nemojte zaboraviti na disanje – naše disanje postaje sve brže pa obratite pažnju na dužinu svojih udisaja i izdisaja
  7. Izgradite svoj emocionalni imunološki sistem – pronađite stvari koje vas opuštaju i kojim ćete napuniti baterije, a koje možete rutinski raditi
  8. Gledajte unaprijed – kada ste duboko u stresnoj interakciji, počnite planirati ono što možete učiniti nakon toga kako biste smanjili pritisak

Izvor:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti