Kako da sastavite dobar CV

Konačno ste pronašli željeni posao i razmišljate kako da sastavite prikladnu radnu biografiju. Ovo je veoma važna stavka u procesu konkurisanja za radno mjesto: neki kandidati često se odbijaju još na ovoj etapi zbog grešaka koje urade u svom CV-ju.

jooble

Sa sajta za pretragu poslova Jooble stiže nekoliko korisnih savjeta, kako sastaviti dobar i pravilan CV.

Savjet  №1: Neophodno je tačno ukazati poziciju za koju ste zainteresovani

Naziv posla za koji konkurišete je jedan od ključnih i zaista bitnih podataka Vaše radne biografije. U suštini trebate navesti onu poziciju na koju se prijavljujete, drugačije naslov pozicije iz oglasa za posao koji ste izabrali.

Nije poželjno korisiti široke i neprecizne nazive poput “specijalist”, “bilo koji posao” i slične, ukoliko ne daju poslodavcu razumijevanje za koju konkretno poziciju konkurišete. Poslodavci neće trošiti vrijeme na razmišljanja koji bi posao Vama odgovarao. Ako nije precizirana konkretna pozicija, neće čitati CV.

Savjet №2: Odredite za Vas zadovoljavajuću platu

U kategoriji “Poželjnaplata” (ako je prisutna u Vašem CV-ju) najbolje je navesti određenu sumu plate nа koju pretendujete ili na koju računate. Na takav način poslodavac će tačno razumjeti koju platu kandidat očekuje, a i Vama će to biti povoljnije. Uz stavljanje poželjne plate budite precizni, izbjegavajte varijante kao što je nezaokruženo “999 KM”, jer će kod poslodavca izazvati samo sumnju.

Savjet №3: Humor nije poželjan

CV je poslovni dokument. Kada ga sastavljate, poželjno je da izbjegavate sarkazam, ironiju i humor.

Savjet №4: Kratak lakonski izraz

Vaš CV treba da obuhvata jednu do dvije stranice. Budite koncizni i sažeti, predugačka radna biografija neće impresionirati poslodavca ukoliko sadrži nepotrebne informacije.

Savjet №5: Provjerite da li Vaš CV sadrži pravopisne greške

Radna biografija ne treba da sadrži slovne i gramatičke greške. U protivnom slučaju će ostaviti veoma negativan utisak. Ovakve greške se mogu lako izbjeći ukoliko nekoliko puta, a još bolje što više, pročitate sve ono što ste napisali.

Savjet №6: Provjerite istinitost i aktuelnost informacije koju dajete u CV-ju

Budite iskreni prilikom sastavljanja radne biografije. Određene vještine i znanja koje navodite u CV-ju, kao i Vaše prethodno obrazovanje, iskustvo i vrijeme rada u nekom preduzeću ili firmi, poslodavac ili njegovi HR-i lako će moći da provjere.

Pamtite i to, da ćete na novom radnom mjestu morati potvrditi ona svoja znanja i iskustva koje ste upisali u CV.

Ako baš i nemate nekog potrebnog iskustva koje je navedeno u tekstu oglasa za psoao, ali veoma želite da radite na toj poziciji ili u toj firmi, svakako napišite da ste spremni naučiti potrebne vještine na novom radnom mjestu.

Možete pisati i da želite raditi baš u toj firmi ili na toj poziciji. Najbolje bi bilo da i ukartko navedete svoju motivaciju. Na primjer: “Posao konobara/novinara/menadžera prodaje je moja mašta od detinjstva”, “Želim raditi baš u Vašoj firmi, pošto nju cijenim/pošto sa zadovoljstvom koristim proizvode Vaše firme”, “Želim u svom životu da postanem konobar/novinar/menadžer prodaje i spreman sam da se stalno razvijam u ovoj struci” i sl.

Savjet №7: Fotografija

Vaša fotografija je isto dosta važan sastojak za CV tako da treba da zadovoljava niz uslova. Na fotografiji trebate da budete prisutni samo Vi, a Vaše lice treba da bude odgovarajućih dimenzija i dobro vidljivo. Poželjna je naravno ozbiljna  fotografija, poput one koja se koristi za pasoš. Lice treba da bude mirno. Dobro je ako ćete biti obučeni u neko služebeno ili zvanično odijelo. Izbjegavajte slike sa proslava i događaja iz privatnog života.

Nadamo se da će Vam ovi savjeti pomoći u sastavljanju kvalitetne radne biografije. Želimo Vam puno uspjeha u konkurisanju za poziciju koju ste za sebe izabrali!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti