Junak na filmu, junak izvan njega: Spasio je brojnu djecu od razornog tsunamija na Maldivima!

Ko kaže da akciona zvijezda mora izgledati poput bika koji se nagutao steroida? Ako tako mislite, biće da niste upoznati s likom i djelom Jeta Lija, jednog od najbolje plaćenih glumaca u istoriji kineske kinematografije.

Premda je visok samo metar i šezdeset centimetara, ovaj šarmantni i blagorječivi muškarac može vas usmrtiti pokretom jedenog palca!

Pravim imenom Li Lianje, rođen je 1963. godine u Pekingu, u porodici koja je imala puno djece a malo hrane. Kad mu je otac umro, stvari su s lošeg krenule na gore – porodica je doslovno skapavala od gladi. Srećom, mali Li Lianje odmalena je pokazivao dar za borilačke vještine, a njegov trener wushua (sport sličan kung-fuu ali s više istočnjačkog filozofiranja o svetosti života i protocima energije chi) bio je divan čovjek koji ga je podučavao besplatno, a nerijetko je davao novac za hranu mališanovoj majci. Li mu je ljubaznost vratio trenirajući po deset sati dnevno, a rezultati nisu izostali: do petnaeste je osvojio jednako toliko zlatnih i jednu srebrnu medalju na državnim takmičenjima, a sa sedamnaest se povukao u zasluženu sportsku penziju.

Slučajno poznanstvo s jednim kamermanom dovelo je do njegovog ulaska u svijet filma. Shvativši da je, osim za borilačke vještine, mladić nadaren za glumu, kineski režiseri počeli su se otimati za njega, povjeravajući mu uloge neustrašivih boraca za Pravdu i Dobro. Godine 2002. dobio je glavnu ulogu u filmu “Junak”, najskupljem kineskom filmu svih vremena. Holivudski debi, onaj u “Smrtonosnom oružju 4”, označio je prelazak na mračnu stranu: prvi put je glumio negativca, i to zaista opakog. Nastavio je nizati akcione uloge (“Poljubac zmaja”, “Zabranjeno kraljevstvo”, “Plaćenici”, “Mumija”), a s vremena na vrijeme pojavio bi se i u nekoj komediji.

Ženio se dvaput, s glumicama Huang Qiuyan i Ninom Li Chi, a svaka mu je rodila po dvije kćeri. Prilika da glumi junaka pružila mu se i izvan filmskog seta. Godine 2004. zatekao se na Maldivima, baš u vrijeme razornog tsunamija. Rizikujući život, spasio je svoju i nekoliko tuđe djece od razornog talasa. Lokalni mediji prenijeli su apsurdnu vijest o Lijevoj smrti – kao da bi njega mogao srediti nekakav trećerazredni tsunami! Istina, komadi plutajućeg namještaja razderali su mu mišić, ali je Li, onako frajerski, zaključio da je riječ o “običnoj ogrebotini” te je zamotao nogu gazom i odbio doktorsku pomoć.

Ono što valja znati jeste da Li nikad ne koristi svoje vještine izvan sportskog ringa ili filmskog seta. Kao predani budist, uvjeren je da “nasilje nikad nije odgovor”,  te da je “najmoćnije oružje osmijeh”. Upravo zbog takvog stava, 2010. godine pružena mu je čast da postane prvi ambasador dobre volje Crvenog krsta u istoriji.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti