Jugonostalgija: 6 stvari koje je imala svaka kuća u Jugoslaviji

Od Jugoslavije su nam ostale samo uspomene. Neko je pamti po putovanjima, neko po ljubavi, neko po sportskim uspjesima, a neko po načinu života koji je po mnogo čemu odudarao od današnjeg. Neki je pamte samo po pričama drugih.

Svako vrijeme nosi nešto svoje na svim poljima, pa čak i kada je riječ o predmetima koje čuvamo u kući kao najveće dragocjenosti i odraz statusa ili ličnog stila.

Kada je u pitanju uređenje enterijera i predmeti za kuhinju i domaćinstvo, sve se promijenilo.

Nekada se jedna kuća nije mogla zamisliti bez ovih 6 stvari!

Čuveni zeleni kredenac

Stajao je na najvidljivijem mjestu u kuhinji ili dnevnoj sobi i u njegov stakleni dio izlagalo se najljepše posuđe koje se rijetko koristilo. Sve domaćice bile su “lude” za njim i željele da ga imaju u svojoj kući.

Set posuđa sa plavom crtom

Svi smo kući imali bar jedan set ovih šoljica ili tanjira. Bijela keramika sa plavom linijom pri ivicama.

Set posuđa koji je bilo zabranjeno koristiti

Svaka kuća imala je bar jedan set šoljica, čaša ili tanjira koji se čuvao za posebne prilike i rijetko kada se zapravo i koristio. Obično su ostajali netaknuti, jer su se uvijek čuvali za neku specijalnu priliku koja nikada nije bila dovoljno specijalna.

Bokal

Nekada je bilo potpuno nezamislivo poslužiti gosta sokom iz tetrapaka ili nositi čašu u kuhinju da na česmi sipamo vodu. Na stolu su uvijek bili porcelanski ili keramički bokali sa lijepom, uglavnom cvijetnom šarom.

Kasnije su ih zamijenili stakleni bokali, koji su često dolazili u paketu sa čašama sa identičnom šarom.

Tepih sa karakterističnom šarom

Dnevna soba, kao ni sve ostale, nije se mogla zamisliti bez tepiha od zida do zida, uglavnom crvene ili zelene boje, sa šarom koja budi nostalgiju.

Kristalna vaza

Vaze, ukrasne korpice i kutijice koje su bile ili izgledale kao da su napravljene od kristala bile su najpoželjniji poklon. Ne bismo Vam bili u koži ako ste tada bili dijete i slučajno ste razbili mami ili baki neki od ovih predmeta.

Izvor: hercegovinapromo.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti