Jesu li loptaste munje vrata koja vode u drugi univerzum?

Peter Sturrock, profesor emeritus primijenjene fizike na Univerzitetu Stanford, misli da je loptasta munja prolaz koji vodi u drugi “svemir”, kroz koji teče energija – kao što utičnica u vašem domu nije izvor energije, nego samo ulaz za energiju koja dolazi sa drugog mjesta

Loptasta munja je neobičan fenomen. Ne samo zato što je hirovit i pojavljuje se neočekivano i tako velikim dijelom ostaje zagonetna pojava, nego i po drugim neobičnim aspektima svog ponašanja. Na primjer:

  • Može se kretati nezavisno od atmosfere i, na primjer, odletjeti prema avionu koji leti brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat, a da pritom izbjegne djelovanje visokog nivoa strujanja vazduha.
  • Može se neometano kretati kroz prozore i zidove.
  • Ponekad ne uzrokuje štetu, a ponekad je šteta uzrokovana njome velika.
  • Čini se da postoji slaba ili nikakva korelacija između njenog izgleda (veličine, boje, luminoziteta) i energije koju emituje.

Većinom postojećih teorija o loptastim munjama nije lako objasniti neke od gore navedenih karakteristika. Peter Sturrock, profesor emeritus primijenjene fizike na Univerzitetu Stanford, predložio je vrlo ludo objašnjenje ove zagonetke – da je loptasta munja prolaz koji vodi u drugi “svemir”, kroz koji teče energija – kao što utičnica u vašem domu nije izvor energije, nego samo ulaz za energiju koja dolazi sa drugog mjesta.

U svom radu naslovljenom A Conjecture Concerning Ball Lightning, objavljenom na internet stranici arXiv.org, Sturrock, inače jedan od osnivača Društva za naučna istraživanja, objašnjava svoju zamisao:

(a) Budući da ne postoji neki poznati način skladištenja potrebne energije u loptastoj munji, nesumnjivo postoji skladište energije koje je udaljeno od munje (vjerovatno povezano sa električnom energijom zaslužnom za munju).

(b) Budući da je skladište udaljeno od loptaste munje, mora postojati neki način na koji se energija iz skladišta prenosi do munje. Stoga mislimo da postoji kanal koji povezuje skladište sa loptastom munjom.

(c) Loptasta munja danas se može smatrati ulazom kroz koji se energija u tom kanalu može otpustiti u atmosferu.

Sturrock kaže da “to ukazuje na sljedeću pretpostavku: loptasta munja je ulaz koji povezuje naš svemir sa sakrivenim svemirom koji ima slična, ali ne i identična svojstva.”

Izvor: nexus-svjetlost.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti