JEDNA MEĐU 8.000! Ova unikatna figura od terakote se razlikuje od svih ostalih (FOTO)

Osebujni životni stil prvog kineskog ‘velikog šefa’

Kako prenosi china.org arheolozi su pronašli ležeću figuru zakopanu u onome što je poznato kao “Jama figurica akrobata” ili “Jama Baixiyong”. Ovo arheološko nalazište je locirano na jugoistočnom području mauzoleja Qin Shi Huang i pokriva oko 700 m2.

Još 1999. godine u jami K9901 otkriveno je jedanaest oslikanih akrobatskih figura i bronzani tronožac. Ove takozvane “akrobatske figure” ponudile su uvid u umjetnost i kulturu zabave na kraljevskom dvoru dinastije Qin.

Izraz “Jama figurica akrobata” zapravo je prevedeni naziv za “Baixiyong Pit”, obzirom da je “Baixi” riječ za”akrobatiku” na kineskom. Ovaj pojam, međutim, ne obuhvata samo ono što danas smatramo akrobatikom, već i penjanje na motku, hrvanje, ples, pjesmu, vještine mačevanja i slično. Prema zvaničnicima muzeja, ova ležeća figura se “razlikuje od terakota vojnika i figura civilnih podanika u drugim grobnim jamama” jer je u ležećem položaju.

 

Lov na tragove u zaštitnom premazu

Dužine 154 centimetra i težine 101 kilogram, takozvana “figura na leđima” ima otiske prstiju na svom trbuhu. Te su tragove ostavile drevne zanatlije koje su pravile figure od terakote.

Osim ovih otisaka, koji su nastali na neosušenom zaštitnom premazu figure, arheolozi su identifikovali i još neke mrlje od laka na rukama figure. Oba ova traga nude naučnicima daljnji uvid u izgubljene metode drevnih zanatlija koji su služili prvom caru.

Arheolozi pretpostavljaju da akrobatske figure pronađene u jami 9901 vjerovatno prikazuju “prave akrobate koji su nastupali u carskoj palači”. U novije vrijeme, na ovom mjestu je pronađeno i nekoliko figura tadašnjih carskih tjelohranitelja, 15 muzičara i 13 bronzanih vodenih ptica. Navodi se da postoji i jama puna “kamenih oklopa kao i nekoliko jama punih konjskih kostura.”

Figure od terakote su pružale zabavu u zagrobnom životu

Car Qin Shi Huang pokopan je sa svime što mu je bilo potrebno za zagrobni život. Najpoznatije i najbronije artefakte čine vojnici od terakote – na stotine pažljivo postavljenih figura sa strijelama i samostrelima sa glinenim konjima u prirodnoj veličini. Međutim, zagrobni život se nije sveo samo na borbu protiv ‘mračnih sila’. Caru je bila potrebna i zabava na onom svijetu, dakle akrobati.

Portret Qin Shi Huanga, prvog cara Qin dinastije

Sve ovo postaje dio jedne velike slagalice kada uzmemo u obzir ideje taoizma, budizma i tradicionalne kineske narodne religije. Ono što je u kršćanstvu čistilište, u drevnim kineskim predstavama o zagrobnom životu je – diyu: obično prikazan kao višerazinski podzemni lavirint s beskrajnim odajama, u koje se duše odvode nakon smrti kako bi se iskupile za grijehe koje su počinili dok su bili živi, ​​mjesto gdje se duhovi pripremaju za reinkarnaciju.

Vrijeme u diyu je prolazilo slično kao u keltskoj vilinskoj zemlji Shide, gdje je za sedam dana moglo proći i 700 godina. Osim toga, car je znao da ima prilično veliku listu grijehova koje treba razriješiti, pa se pripremao za ‘dugu borbu’. Dok su se njegovi vojnici od terakote odupirali napadima demona, car Qin Shi Huang se spremao uživati ​​u predstavi svojih muzičara, tjelohranitelja i naravno, akrobata.

Izvor: ancient-origins.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti