Je li poznati egiptolog ukrao blago iz Tutankamonove grobnice? Do sada neobjavljena pisma kažu da jeste

Korespondencija koja navodno potvrđuje sumnje Egipćana bit će objavljena u knjizi Boba Briera

Engleski egiptolog Howard Carter (1873 – 1939) preživio je “prokletstvo” i poživio još 16 godina nakon što je otkrio Tutankamonovu grobnicu, no stotinu godina poslije pojavili su se dokazi koji bi mogli “ubiti” njegovu reputaciju.

Carter je kao 17-godišnji mladić poslan u Egipat kao ispomoć u snimanju faraonskih grobnica.

Napredovao je i povjereno mu je nadziranje arheoloških iskopavanja u današnjem Luksoru. Njegova istraživanja u Dolini kraljeva dovela su do otkrića kraljevskih grobova Mentuhotepa, Amenofisa I., Tutmozisa IV. i kraljice Hatšepsut, a s lordom Carnarvonom 1922. otkrio je i Tutankamonov grob.

Carter je postao arheološka zvijezda, godinama je nadzirao seljenje blaga do muzeja u Kairu. No, Egipćani su počeli sumnjati nije li grobnica pokradena tokom arheoloških istraživanja, prije nego što je grob službeno otvoren. Kao novi dokaz koji ide u tom smjeru izdvaja se pismo iz 1934. godine koje je poslao ugledni britanski naučnik iz njegova tima za iskopavanja.

Sir Alan Gardiner kojeg je Carter angažovao da kao filolog prevede hijeroglife pronađene u 3300 godina staroj grobnici napisao je da mu je Carter darovao amulet koji se koristio u pogrebnom obredu, uvjeravajući ga da ne potiče iz Tutankamonove grobnice. Gardiner je, kako piše The Guardian, pokazao amulet Rexu Engelbachu, tadašnjem direktoru Egipatskog muzeja u Kairu, koji je bio uvjeren da predmet ipak potiče iz grobnice jer je odgovarao drugim primjercima. Svi su, naime, izrađeni iz istog kalupa.

Amulet iz Tutankamonove grobnice

– Amulet koji ste mi pokazali bez sumnje je ukraden iz Tutankamonove grobnice – zaključio je. Gardiner nije Engelbachu otkrio od koga je dobio amulet. Pismo iz privatne kolekcije bit će objavljeno u knjizi autora Boba Briera, egiptologa sa Univerziteta Long Island.

Egipćani su čak imali informacije da je Carter pokušao ukrasti Tutankamonovu glavu koja je bila zapakovana u sanduk, no nije bila evidentirana. Uz to, na egipatskom tržištu antikviteta pojavljivali su se predmeti koji su, kako se nagađalo, poticali upravo iz grobnice. Neki su završili i u muzejima.

Izvor: vecernji.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti