Jasuke – prvi tamnoputi samuraj: Kako je Afrikanac postao čovjek od povjerenja velikog ratnog komandanta?

Do 19. vijeka Japan je imao veoma ograničen kontakt sa ostatkom svijeta. To priču o prvom Afrikancu koji je postao samuraj čini još izuzetnijom.

Evropljani su prvi put stigli u Japan u 16. vijeku. To su uglavnom bili trgovci u potrazi za novim proizvodima i misionari koji su pokušavali da šire svoju vjeru (što nikada nije urodilo plodom). Taj istorijski period Japana zove se Nanbanski trgovački period, koji se računa od trenutka dolaska prvih Evropljana 1543. godine, pa do njihovog skoro potpunog protjerivanja iz Japana 1650. godine.

Neke od misionara primali su daimjo, samuraji koji su imali vlast nad određenim teritorijama Japana koji je u to vrijeme bio podijeljen na manja kraljevstva koja su međusobno ratovala (Sengoku period – “doba zemlje u ratu”).

Jedan od daimjoa bio je i Oda Nobunaga, jedan od prvih koji je pokušao da objedini zemlju. Inače radoznao, veoma se interesovao za sve novo što donose gosti iz zapadnih zemalja. Ali ništa mu nije toliko zaokupilo pažnju kao jedna neočekivana posjeta 1579. godine.

Oda Nobunaga

U pratnji jezuitskog misionara Alesandra Valinjana stigao je Afrikanac.

Oda Nobunaga nikada ranije nije vidio crnca, zbog toga je mislio da mu je koža obojena katranom ili nekom drugom supstancom. Zamolio je svog gosta da se pred njim umije, kako bi se uvjerio da je to zaista boja njegove kože. Ono što ga je još fasciniralo bile su njegova visina, koja je bila oko 190 cm i snažna konstitucija.

Iako njegovo porijeklo nije poznato, na osnovu nekih istorijskih izvora, vjeruje se da on nije bio rob, već slobodan čovjek kog je Valinjana, dok je putovao po jugu Afrike, sreo i uzeo za svog tjelohranitelja.

Impresioniran njegovom snagom i spretnošću, Nobunaga je odlučio da ga uzme u svoju službu. Dao mu je ime Jasuke (njegovo originalno ime nije poznato). Za kratko vrijeme stekao je povjerenje daimjoa koji mu je dodijelio čin samuraja. Tako je Jasuke postao prvi samuraj koji nije bio japanskog porijekla (a da za to postoje dokazi).

Iako ne postoji prikaz Jasukea iz vremena u kom je živio, postoji mnogo kasnijih interpretacija ovog samuraja.

Jasuke se borio za svog novog gospodara i postao je dio njegovog najbližeg kruga. Čak je bio i među nekolicinom odabranih koji su mogli da ručaju sa njim.

Jasukeova samurajska karijera nije dugo trajala. Nobunagu je 1582. godine izdao jedan njegov general i opustošio njegov zamak.

Jasuke se pridružio vojsci Nobudaginog sina, koji je pokušao da povrati očevo imanje, ali bezuspješno. Protivničke stage su ga zarobile. Poštedjeli su mu život, ali su mu oduzeli čin i protjerali ga u Kjoto, najvjerovatnije u zajednicu jezuita. Od tog trenutka njegovo, na kratko, slavno ime, nestaje iz istorije.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti