Izvanredno otkriće u Egiptu: Arheolozi tvrde da su iskopali jedan od četiri izgubljena Hrama sunca

Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do jednog od najvećih otkrića u posljednjih 50 godina.

Kako tvrde, iskopali su jedan od četiri izgubljena Hrama sunca.

Vjeruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest Hramova sunca uz svoje piramide, koje bi im osigurale božanski status nakon smrti.

Hramovi sunca su imali drugačiju ulogu u odnosu na piramide. Njihova svrha je bila stvaranje boga od faraona tokom života.

“Svaki je faraon želio piramidu kako nakon smrti. Ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi Sunca, (poput boga Ra, najmoćnijeg boga egipatske mitologije)”, rekao je dr Masimilliano Nucolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za ovim izgubljenim hramovima.

Nucolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova, koji je izgrađen za faraona Nijusera koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. vijeku prije nove ere.

Kopanjem ispod ostataka pronađen je blatnjavi potporni dio. Kada je očišćen od pijeska, “izronio je” je 60 cm visok potporni stub.

“Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona Nijusera nešto nalazi, samo ne znamo radi li se o dijelu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi se moglo da se radi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hramu sunca”, rekao je Nucolo.

Zatim je usljedilo otkriće tajnog skrovišta s posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao dio rituala koji su se izvodili na svetim mjestima. To je istraživačima dokaz da se zaista radi o hramu.

Nucolo je na temelju prikupljenih dokaza uvjeren da se radi o hramu sunca, prvom otkrivenom u posljednjih 50 godina.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti