IZUZETAN PRONALAZAK U NJEMAČKOJ: Otkriće koje bi moglo promijeniti ISTORIJU RATOVANJA

Na desetine hiljada ljudskih kostiju iskopano je u dolini rijeke Tollense u Njemačkoj tokom poslednjih desetak godina, a to otkriće ukazuje da je u bronzanom dobu došlo do velike bitke na tim prostorima, za koju istoričari nikad ranije nisu čuli.

Kosti više od 100 muškaraca, ostaci skeleta pet konja i razno oružje, svjedočanstvo su o tome da se prije više od 3.000 godina na sjeveru Evrope odigrala bitka o kojoj se do sada ništa nije znalo.

– Dugo nismo vjerovali da je uopšte bilo ratova u praistoriji Evrope – kaže arheolog Svend Hansen.

U to doba, stanovnici ovog dijela Starog kontinenta bili su mahom poljoprivrednici i trgovci, koji su živjeli na izolovanim imanjima bez bliskih komšija. Tako su arheolozi pretpostavljali da su jedini sukobi u to doba bili lokalne prirode.

Međutim, pronađene kosti su dokaz da se na desetine hiljada muškaraca borilo u bici prije oko 3.200 godina. Pritom, genetske analize pokazuju da su ostaci pripadali različitim populacijama.

U to doba ratovi su bjesnili širom svijeta. U Grčkoj se raspala Mikenska civilizacija, Egipat se borio protiv “morskih ljudi” iz dalekih krajeva svijeta, a na sjeveru Evrope počela je gradnja prvih utvrđenja.

Arheolozi kažu da bi ovo mogao da bude prvi dokaz prekretnice u društvenom organizovanju i ratovanju u Evropi.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti