Iz najdublje rupe na svijetu čuje se zagonetno ‘disanje’ (VIDEO)

Kako ‘diše’ ili kako ‘kuca srce’ planeta Zemlje otkrila je holandska umjetnica spustivši uređaje za snimanje zvuka u najdublju bušotinu na svijetu, duboku gotovo devet kilometara. Snimak je fascinantan.

disanje

Grupa naučnika odlučila je u južnoj Njemačkoj 1990. godine izbušiti rupu nastojeći doći do tragova Pangee, superkontinenta starog 300 miliona godina. Prije nego su im ‘presušila’ finansijska sredstva, došli su do dubine od gotovo devet kilometara. Danas je to najdublja bušotina na svijetu.

Nedostatak novca ‘uništio’ bušotinu

Naučnici iz Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina prošlog vijeka takođe su pokrenuli sličan projekat. Došli su do dubine od gotovo 12 kilometara, do stijena starih 2,5 milijardi godina. Nedostatak novaca zapečatio je i njihovu ‘rupu’, bušotina je uništena i napuštena. Naučnike su zanimali geološki podaci, o sastavu i sedimentima zemljine kore, temperaturi, gustoći … No, jeste li se ikad zapitali kako miriše zemlja na toj dubini ili kakvi se zvukovi mogu tamo čuti.

Odgovor na posljednje pitanje dala je holandska umjetnica Lotte Geevan. U suradnji s njemačkim geolozima, spustila je instrumente za snimanje zvuka u još uvijek otvorenu bušotinu u južnoj Njemačkoj. Ono što je snimila najbliže je onome što možemo nazvati zvukovima ‘disanja’ ili ‘otkucaja srca’ planete Zemlje.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti