Istina skrivana 30 godina: Otkriveno kako je umro Bruce Lee i kakvu je ulogu u svemu imala njegova ljubavnica

Prije 46 godina, 20. jula, umro je glumac i majstor borilačkih vještina Bruce Lee. Detalji o danu u kom je preminuo objavljeni su u posljednjoj biografiji o njemu “A Life”, autora Matthew Polly-ja.

bruce4

Tog jutra 20. jula 1973. godine, Brus je napisao pismo svom američkom advokatu Adrianu Marshallu oko niza pregovora i dogovora za nove projekte. Među njima bila je i nova filmska ponuda iz “Warner Brosa” i prijedlog Hanna-Barbera za animiranu seriju utemeljenu na njegovom životu. Bilo je tu i prijedloga za knjigu, odjeću, i slično, u tom velikom carstvu koje je Bruce Lee gradio.

Pošto što je poslao pismo, otišao je u “Golden Harvest” studio. Tamo se sastao s George Lazenbyjem, australijskim James Bondom, da razgovaraju o njegovom angažmanu u filmu “Game of Death”. Priključio im se i Andre Morgan. Lee je snimio veći dio kraja tog filma, a cilj mu je bio da na neki način uključi i Lazenbyja u priču. O tome je razgovarao i s Raymond Chowom, koji je predložio da odu na večeru i formalizuju dogovor. Lee je imao druge planove. Htio je da posjeti Betty Pei, trebao mu je “nooner” (seks u vrijeme ručka). Obećao je da će se vratiti popodne da bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lazenbyju.

Kod Betty je stigao oko 13 sati i ostao nekoliko sati.

– Bila sam njegova djevojka – rekla je. Bilo je tu seksa i nešto hašiša, ali ne i alkohola ili nekih drugih težih droga. Li je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će Lazenby značiti za njegov film. 

Ulogu je ponudio i Betty, koja to baš nije objeručke prihvatila. Kaže da joj nije bilo prijatno da na filmu glumi njegovu djevojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica.

– Nikada nisam htjela da radim taj film. Bilo bi mi neprijatno – rekla je. U njen stan je oko 18 sati stigao i Raymond Chow iako zapravo i nije potpuno jasno zašto. Možda zato što su ga čekali cijelo popodne da se vrati u studio, a pošto nije došao, odlučili su da dođu do njega, ili su možda htjeli da mu pomognu da nagovori Betty da pristane da radi na filmu. Bio je to najtopliji dan u mjesecu.

– Bruce se nije osjećao baš najbolje, a ni ja se nisam osjećao dobro. Popili smo vodu i počeo je da glumi. Uvijek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrpilo, pa je popio malo vode. I poslije toga se osjećao nekako smušeno i malaksalo  – kaže Chow.

Ubrzo je počeo da se žali na glavobolju. Bližilo se vrijeme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da želi malo da se odmori, Chow je pokušao da ode.

Beti mu je dala pilule “Equagesic”, lijekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao i ranije. Lee je otišao u spavaću sobu da se odmori, a Betty se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju. Raymond je otišao oko 19:45, po Lazenbyja da bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu.

Nakon što su ga neko vrijeme čekali, nazvali su Betty koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega. Kada su zvali oko 21:30 rekla im je da i dalje spava ali da će pokušati da ga probudi. Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspjela. Histerično je nazvala Raymonda i ispričala mu ne može da ga probudi.

Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Prisjetio se 10. maja kada je Lee zamalo umro do cerebralnog edema. Odmah je nazvao doktora koji mu je tada spasio život, dr. Langforda. Linija mu je stalno bila zauzeta.

bruce3

Kada je Chow stigao pronašao je Brucea kako leži potrbuške na krevetu, i Betty koja je bila pored njega, u stanju potpunog šoka, pokušavajući da ga dozove da se probudi.

Chow je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Situacija nije bila nimalo dobra, slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svjedoci.

Razmišljao je kakav bi to skandal mogao da bude i kako će za njegovu smrt kriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio da “spasi” stvar, i da bi bilo najbolje da je Bruce Lee umro negdje drugo a ne u stanu svoje ljubavnice.  Ponovno ga je obukao, i razmišljao šta bi mogao da uradi.

Da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio samo pet minuta od tog. Na kraju je odlučio da dovede ljekara. Rekao je Betty da nazove njenog privatnog ljekara, koji je radio u baptističkoj bolnici.

Zvala ga je i nije mu rekla ime pacijenta o kom se radi. Kada je stigao Bruce Lee je već bio u komatoznom stanju, bez pulsa i bilo kakvih znakova života.  Bezuspješno je pokušavao da ga oživi deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro prije njegovog dolaska.

Raymond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je riječ, ali doktor nije htio da prihvati njegov prijedlog da ga odvezu u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć.

Insistirao je da je riječ o kolabiranju i da ga odvedu u dalju bolnicu, a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna.

Prije dolaska hitne Raymond je preuzeo kontrolu nad situacijom, poput pravog producenta. Rekao je Betty da ne kaže ništa medijima, i zatim nazvao njegovu suprugu i rekao joj da je Lee na putu prema bolnici, zbog stanja sličnog onome iz maja.

Hitna pomoć je stigla za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su da mu pronađu puls, poslije je bolničar Pang Tak Sun objašnjavao kako “iako je osoba izgledala mrtva, morao je primijeniti svu prvu pomoć”.

Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta prije hitne pomoći. Činio joj se u nesvijesti, a ljekarski tim počeo je s masažom srca.

– Nikad nisam pomislila da bi mogao umrijeti, ili da je već mrtav – prisjeća se. Uključili su ga na EKG, i pokušali probuditi elektrodama.

Linda je pitala jednog od ljekara da li je i dalje živ. Umjesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom. Tumarala je hodnicima i na pitanje ljekara o obdukciji, potvrdno odgovorila.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti