ISTINA ILI NE? Istorijske činjenice koje dižu obrve

U davnim vremenima kada su mitovi i legende dominirali i čuvali priče iz ljudske prošlosti, puno događaja iz svjetske istorije je čekalo svoju konačnu potvrdu ili – negiranje. Evo nekih od najzanimljivijih.

1. Christopher Columbus je dokazao da je Zemlja okrugla

U vrijeme kada je 1492. godine Columbus krenuo na put, većina obrazovanih ljudi je znala da je Zemlja okrugla, uključujući i njega. On je isplovio kako bi dokazao da je Azija mnogo bliže nego što se u to vrijeme vjerovalo a ne kako bi skepticima stavio do znanja da je naša planeta okrugla. Krivac za ovu zabludu je američki pisac Washington Irving koji je napisao Columbusovu biografiju i dao literarni opis njegovih pustolovina sa plovidbi u knjizi A History of the Life and Voyages of Christopher Columbus. Takođe, postoji hipoteza o tome kako on nije zaslužan za otkriće Amerike već da su za to zaslužni Vikinzi i to još u 11. vijeku.

2. Thomas Edison je izumio sijalicu

Thomas Edison je poznati svjetski naučnik i inovator koji je registrovao najviše patenata u istoriji ali ipak – nije izumio sijalicu. U vrijeme kada je počeo da se bavi tom idejom neko drugi je već obavio taj posao. Ta čast pripala je pronalazaču Josephu Swanu 1845. godine, čak 30 godina prije nego što je Edison započeo svoj rad na sijalici.

3. Shakespeare je napisao priču o Hamletu

William Shakespeare je poznat kao najveći dramski pisac koji je ikada živio, međutim, većina njegovih priča nije bila originalna već su to bile adaptacije ranijih priča. The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark  je vjerovatno njegovo najpoznatije djelo koje se temelji na drevnoj skandinavskoj legendi iz 10. vijeka.

4. Albert Einstein je bio loš matematičar i imao je loše ocjene

Jedan od najraširenijih mitova kaže da je Albert Einstein bio loš matematičar i da je imao loše ocjene, međutim to uopšte nije bilo tako. Desilo se sljedeće: Einstein 1895. godine otišao na prijemni ispit za prijem na prestižnu Saveznu akademiju u Cirihu – koji nije položio. Briljirao je na dijelu koji se ticao fizike i matematike, ali je pao na društvenim naukama. Tada je imao 16 godina i bio je dvije godine mlađi od ostalih kandidata. Takođe, u to vrijeme je sistem ocjenjivanja bio okrenut: najniža ocjena je bila najveća i obratno.

5. Isaacu Newtonu je pala jabuka na glavu

Jabuka igra  ključnu ulogu i u jednoj od najpoznatijih anegdota u istoriji nauke – priči o engleskom fizičaru Isaacu Newtonu i njegovom postavljanju zakona gravitacije i zakona kretanja. Priča kaže da je mladi Newton poslije jedne obilne večere izašao u vrt kuće da popije čaj ispod drveta jabuke. Dok je pio čaj na glavu mu je pala jabuka, što ga je navelo da se zapita zašto je ta jabuka pala pod pravim uglom i to mu je poslužilo kao inspiracija za univerzalni zakon gravitacije. No, ovo  je samo dobra i zanimljiva priča koja se vjerovatno nikada nije dogodila. Priča je po prvi put objavljena u eseju koji je napisao Voltaire, francuski filozof, književnik i istoričar dugo nakon Newtonove smrti. Prije toga, Newtonova nećaka, Catherine Conduitt je bila jedina osoba koja je ikada ispričala gore pomenutu priču.

6. Walt Disney je nacrtao Mickey Mousea

Vjeruje se da je jednog od najpoznatijih crtanih junaka, Mickey Mousea nacrtao sam Walt Disney ali rijetko ko zna da je ovaj mali crni miš vizija i tvorevina glavnog Disneyjevog animatora, Uba Iwerksa koji je bio poznat po tome što je nevjerovatno brzo crtao. Prvi film o Mickey Mouseu koji je napravljen zahtjevao je 700 slika dnevno a Iwerks ga je završio za dvije nedjelje. Disney je inače pozajmio glas glavnom junaku.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti