Ispovijest konobara Pavla o Elizabeth Taylor: “Zagrlila me i poljubila kao rođenog brata, stavila kovertu u džep, a u koverti …”

Prije 46 godina na Tjentištu na snimanju filma “Sutjeska”, Pavle Milanović imao je poseban zadatak – najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o glumici i supruzi Richarda Burtona, Elizabeth Taylor.

et2

Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna povjeren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu dana ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Elizabeth Taylor nije učestvovala u snimanju, ali je pratila supruga Richarda Burtona, britanskog glumca koji je u filmu igrao Maršala Tita.

Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaestero usvojene djece imao je samo Pavle.

“Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona. Pratnja garde Titove i milicije to nisi mogao prići na kilometar nigdje blizu vile”, priča on za RSE.

Služio je Pavle i brojne državne funkcionere, skoro sve osim Tita koji je imao svoje konobare i kuhare.

Ipak, četrdesetak dana sa Elizabethom možda je i najdraži dio njegove karijere u ugostiteljstvu.

et1

“Ali ljepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji, eto ti kažem”, priča on.

Zakoračio je u devetu deceniju života i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabethom Pavle se sjeća i danas.

“Ona se sa mnom zagrli, poljubi, k’o rođeni brat ili sin, sa mnom i ostavi mi kovertu u sako. Ja odem do toaleta i pogledam koverta puna dolara”, prisjeća se on.

Od bakšiša iz koverte započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer rat je prekinuo sve planove, ali i jednu sretnu epohu u njegovom životu.

“To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svijetu, živjelo se bolje, ljepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta. Dabogda, da ikad bude tako, a ja se nadam, neću ja doživjeti, a moj sin možda hoće”, zaključio je on.

Izvor: prva.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti