In memoriam: Napustio nas je Gene Wilder, slavni glumac i komičar, protagonista brojnih komedija

Najčešće se surađivao sa scenaristom i režiserom Melom Brooksom, kao i stand up komičarem Richardom Pryorom.

Glumcu koji je dva puta bio nominovan za Oscara 1989. godine je dijagnostikovan Non – Hochkin limfom, maligna proliferacija limfatičnih ćelija imunog sistema.

gene3

Gene Wilder, rođen je 1933. godine u Milwaukeeu kao sin jevrejskih useljenika iz Rusije. Pravo mu je ime Jerome Silberman. Diplomirao je 1955. godine na Univerzitetu u Iowi, gdje je bio u bratstvu Alfa Epsilon Pi.

Nakon toga je radio u pozorištu Old Vic u Velikoj Britaniji. Vrativši se u SAD, bio je u vojsci od 1956. do 1958. godine.

Glumi još od 1961. godine. Počeo je u predstavama izvan Broadwaya, a kasnije je došao i u Broadway. Velika mu se prilika ukazala nakon predstave “Majka Hrabrost i njena djeca” gdje je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi sa rediteljem Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je ovaj dao ulogu u nekoliko filmova.

gene4

Na filmu kao takvom glumi od 1967. godine kada je debitovao u filmu “Bonnie i Clyde”. Najpoznatiji je kao Willy Wonka u filmu “Willy Wonka i fabrika čokolade”. Saradnja s Melom dovela ga je da glumi u filmovima “Divlja sedla”, “Producenti” i “Mladi Frankenstein”.

Tokom 1970-ih i 1980-ih godina glumio je u nekoliko filmova gdje mu je partner bio Richard Pryor. Njih dvojica postali su najuspješniji međurasni komičarski par. Ipak, Gene je u svojoj autobiografiji, knjizi pod naslovom “Poljubi me kao stranac” rekao da je sa Pryorom bilo teško raditi jer je bio ovisan o heroinu. No, među njima je vladalo veliko poštovanje i sam Gene je priznao da je između njega i Richarda postojala najbolja hemija nego s bilo kojim drugim glumačkim partnerom.

gene6

Od 1984. do 1989. bio je u braku sa glumicom Gildom Radner, zvijezdom serije Saturday Night Live dok Gilda nije umrla od raka jajnika. Nakon toga Gene je osnovao Gildin klub, grupu podrške sa sjedištem u Milwaukeeu. Iako se ponovno oženio, nikad više nije bio isti otkako je izgubio Gildu. Promovisao je svjesnost o toj bolesti, te se povukao iz aktivne glume. Glumio je pasivno, većinom u cameo-ulogama.

gene5

U seriji Will i Grace, glumio je Willova šefa, gospodina Steina.

gene2

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti