I STRUČNJACI SU ŠOKIRANI: Fotograf sučajno otkrio neobično prijateljstvo medvjeda i vuka

Životinje nerijetko zasnivaju neobična prijateljstva, ali ovo je nešto posebno. Kao ljudi, najčešće se smatramo nadmoćnim stvorenjima. Zato što imamo logične i emocionalne sposobnosti koje su gotovo potpuno nadmoćnije životinjskim, posmatramo čovječanstvo kao savršenu sliku inteligencije.

A u stvarnosti, daleko smo od jedinih koji imaju emocionalnu inteligenciju. Ako ste ikada imali ljubimca, upoznali ste iz prve ruke njihov kapacitet za ljubav i saosjećanje – ali ljudi nisu jedina stvorenja s kojima se životinje zbližavaju.

Nešto takvo je finski fotograf divljine Lassi Rautiainen naučio tokom svoje karijere. Dok je bio na terenu s kolegama Susan Brokers i Staffanom Widstrandom naišao je na jednu posebnu povezanost koja ga je skroz očarala.

Iako Rautiainena fasciniraju sve životinje, ovaj je fotograf proveo svoj životni vijek fokusirajući se na neke od neosnovano omraženih životinja u Finskoj. Njegov je cilj pomoći ljudima da vide ljepotu i inteligenciju vukova, medvjeda i planinskih lasica.

medo2

Dok je jednog dana snimao, naišao je na scenu kakvu nikad prije nije vidio. Tada se fokusirao na nevjerovatni dvojac koji je u međuvremenu dobio i međunarodnu pažnju

medo3

Prvo je mislio da se radi o slučajnosti – kratkom susretu između dva suparnika. Ali kada je počeo pomnije proučavati par, došao je do šokantnog otkrića

medo4

Ove dvije životinje provodile su gotovo svaki trenutak jedna s drugom

medo5

Zajedno su patrolirali svojom teritorijom, zajedno su lovili, a čak su i dijelili obroke. Dan za danom, Rautiainen je promatrao kako se veza pretvara u nešto što koristi objema životinjama

medo6

“Niko ne zna tačno kako su mladi vuk i medvjed postali prijatelji, ali mislim kako su oboje bili sami kao mladi i pomalo nesigurni kako će sami preživjeti. Izgleda da se zajedno osjećaju sigurno”, tvrdi fotograf.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti