HRVATSKA: Radnici su iskopali zlato, ali ubrzo je misteriozno nestalo …

Radnici su iskopali zlato u Topuskom koje je potom nestalo brzinom svjetlosti. U sve se uključila i policija, a dok ona obavlja svoj posao, mještani su pohrlili i prekopavaju mjesto gdje je zlato pronađeno

topusko

Navodno je radnik Komunalca kopajući naišao na kutijicu sa zlatom, koju je kasnije preprodao nekom zlataru po puno nižoj cijeni od tržišne vrijednosti …

A čim je priča pukla, u Topuskom, malome mjestu svega četiri kilometra od granice s BiH, krenula je zlatna groznica. Mještani su dolazili s grabljicama i satima “češljali” zemlju u potrazi za blagom. Bezuspješno!

– Istina je da ima tu nešto. Kontaktirali smo i konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku koji, uz pomoć policije, istražuje slučaj – kaže nam Ivica Kuzmić, načelnik Topuskog.

Zemlja u kojoj su iskopali blago dovezena je sa zemljišta izvan grada gdje je nekad bila talionica željeza. Nju su srušili još tokom 2. svjetskog rata. I načelnik kaže kako zna ko je dotični koji je pronašao zlato i da je sve prijavio policiji.

– Neka sad institucije rade svoj posao – rekao je načelnik Kuzmić i dodao:

– Vjerujem da se on sam hvalio kako je pronašao zlato, znate, ovo je malo mjesto i brzo se pročuje. No trebalo bi sve uzimati s rezervom jer je to malo osebujan čovjek, a kako je priča išla od jednog do drugog mještana, moguće je i da je cijela situacija preuveličana.

‘Bolje vam se ne petljati u to’

A kako to već biva u malim mjestima – svi sve znaju, ali niko se ne bi htio miješati. Većina mještana kroz smiješak odmahuje glavom i škrtari s odgovorima.

– A što da vam kažem, čuo sam da se nešto priča ali nemojte mene pitati, ne znam ništa više od vas – govori stariji gospodin, dok njegova sumještanka dodaje:

– Čula sam nešto, ali …

– Moguće je da je riječ o zlatnicima iz rimskog doba. U Topuskom je i ranije bilo sličnih otkrića, ali to ne možemo znati dok se ne provede analiza. I ranije su na ovom području nađeni rimski carski novčići, a u Sisku je nekad bila i carska kovnica koja je kovala i zlatnike. Jedan zlatnik može vrijediti više od milijun kuna – rekao je istoričar dr. sc. Domagoj Tončić za Večernji list.

(Ne)sretni nalaznik sigurno nije bio svjestan istinske vrijednosti koju je držao u rukama, a ako se utvrdi da je on pronašao zlatnike, ne samo da neće dobiti nagradu, nego će zaraditi i kaznenu prijavu, kao i oni koji su to zlato kupili.

Ima pravo na 10 posto

– Građani su po zakonu svaki ovakav pronalazak dužni prijaviti nadležnim institucijama. Pronalazač ima pravo na 10 posto ukupne procijenjene vrijednosti nalaza, što bi u ovom slučaju moglo biti puno više nego što je zaradio ‘preprodajući’ nađeno zlato – ispričala nam je pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku, dr. sc. Ivana Miletić.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti