HRAM ISKLESAN IZ JEDNOG KOMADA STIJENE: Kailasha – raskošna pećina u Elori

Isklesan iz stijene, hram Kailasha smatra se jednim od najimpresivnijih pećina – hramova u Indiji.

Pećine u Elori predstavljaju impresivni kompleks budističkih, hinduističkih i đainističkih (ili džainističkih) hramova prećina. Pećine su izgrađene između 6. i 10. vijeka u blizini drevnog sela Elora u indijskoj državi Maharashatra.

Elora pećine građene su za vrijeme Chalukya (Kalačuri) i Rashtrakuta vladara (oko 550 – 750.), a u tom periodu bramanizam je počeo da jača.

U 8. vijeku, izgrađen je i jedan od najimpresivnijih hramova ovog kompleksa – raskošni Kailasha hram.

Najistaknutija hinduistička pećina zapravo i nije pećina, već veličanstveni hram isklesan iz čvrste stijene, građen po uzoru na hramove tog vremena. 

Predstavlja planinu Kailash, prebivalište Shive i prvobitno je bio prekriven debelim slojem bijelog maltera kako bi izgledao kao snježna planina.

Hram Kailash nevjerovatno je arhitektonsko djelo, sa skulpturom isklesanom iz stijene. Smatra se da ga je započeo kralj Rashtrakuta Krishna I (756-773). Izgradnja je bila podvig ljudskog genija – zahtjevala je uklanjanje 250.000 tona stijene. Izvori kažu da je bilo potrebno 100 godina da se završi i prekrije ovaj hram koji jedvostruko veći od Partenona u Atini.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti