Hašim Kučuk Hoki: Put od SFRJ do američkog sna i nazad

Hašim Kučuk – Hoki (1946-2002) je bio jugoslovenski, bosanskohercegovački i srpski pjevač narodne muzike.

hasim1

Rođen je 31. marta 1946. godine u Fojnici. U rodnom gradu je bio mujezin punih četrnaest godina. Prvu svoju pjesmu, “Nema te više Alija, oče moj”, snimio je 1964. godine.

Njegov najveći hit bila je pjesma “Nazdravite drugovi” (“Pijem da je zaboravim”) 1971, koja se svojevremeno prodavala u tiražu i do 50.000 primjeraka dnevno!

Od 1970-ih je imao osebujan izgled, nekarakterističan za tadašnje pjevače narodne muzike: nosio je malo dužu kosu, tamne naočare i imao bitlsovski imidž. Za njega je bio vezan i prvi javni skandal u Jugoslaviji 1972. godine, kada se kao prvi pjevač s estrade javno razgolitio, do pasa, slikavši se za poster tada tiražnog lista “Sanja”.

Na njegovu adresu znalo je doći po 70.000 pisama dnevno od žena širom svijeta. Postao je seks simbol narodnjačke scene početkom sedamdesetih.

hasim3

Početkom 1980-ih se povukao sa muzičke estrade, a zatim je otišao da živi u Sjedinjene Američke Države. Tamo je, međutim, 1991. godine bio osuđen na zatvorsku kaznu, jer je u isto vrijeme bio u zakonskoj vezi sa dvije žene; uz to je izgubio i svu svoju imovinu koju je stekao u SAD (kuća, restoran i novac). Iako osuđen, nije služio zatvorsku kaznu, jer je bio deportovan u Jugoslaviju. Nakon toga mu je neko vrijeme bio zabranjen dolazak u SAD.

Po povratku iz SAD, živio je u iznajmljenom stanu u Novom Sadu sa suprugom Miljanom, sinom Darijom Titom i ćerkom Unom.

Tokom svoje karijere, prodao je više od 40 miliona nosača zvuka, rekord neoboriv na ovim prostorima. Volio je Josipa Broza i sa ponosom isticao da je Maršalu pjevao tačno 18 puta.

Namjeravao je da se vrati na estradu, ali je smrt prekinula njegove planove. Poginuo je 26. novembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Subotica, kod Kovilja. Sahranjen je na lokalnom groblju u selu Sakule.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti