Faraon Ramzes II: Jedina mumija na svijetu koja ima svoj pasoš

Nekih 3.000 godina nakon svoje smrti, faraonu Ramzesu II  izdat je važeći egipatski pasoš. Desilo se to još davne 1974. godine, a razlog ovog bizarnog čina je da bi se mumiji faraona omogućilo – da leti za Pariz …

Francuski naučnici koji su proučavali posmrtne ostatke faraona, tada su rekli da je mumija ugrožena i da joj je potreban hitan tretman kako bi se sprečilo potpuno propadanje.

Prema francuskom pravu, svako ko ulazi u zemlju, živ ili mrtav, mora da ima pasoš. Tako je egipatska vlada izdala pasoš faraonu, a u dijelu gde piše profesija stavili su “Kralj (preminuli)”.

Kada je mumija stigla u Francusku, odate su joj sve vojne počasti koje priliče jednom stranom državniku u posjeti Francuskoj.

Tokom ispitivanja, “egiptolozi” su bili zainteresovani za mumijin primjetno tanak vrat. Rendgen je otkrio da je vrat imao komad drveta koji je smješten u gornje grudi, u suštini zadržavajući glavu na mjestu. Vjeruje se da je tokom procesa mumifikacije glava slučajno odvojena od tijela i to od strane onih koji su vršili mumifikaciju.

U egipatskoj kulturi, ako bi bilo koji dio tijela “otpadne”, duša tijela neće nastaviti da postoji u “životu poslije života”. Zbog toga su oni koji su obavljali mumifikaciju pažljivo vratili glavu i stavili drveni štap u vrat da bi zadržali glavu na mjestu.

U Parizu je konstatovano i da je mumija napadnuta plijesnima i preduzeti su koraci da se ovo otkloni. Utvrđeno je da je Ramzes imao povrede iz nekadašnjih ratova. Otkrivena je poveća rupa u donjoj čeljusti kralja, koja je bila dovoljno velika da doprinese smrti faraona, iako se sa sigurnošću ne može tvrditi da je to bio uzrok faraonove smrti. Takođe je utvrđeno da je u posljednjim godinama života Ramzes bolovao od artritisa i da je bio pogrbljen. Mikroskopski pregled ostataka kose faraona utvrdio je da je faraon bio riđ.

Rezultati ispitivanja su potom dopunjeni i pokazalo se da je faraon bio svijetle puti i u srodstvu sa praistorijskim stanovništvom Sredozemlja. To je bio muškarac koji je spadao u berbersko stanovništvo Afrike.

Vladao je Egiptom od 1279. do 1212. prije nove ere. U toku svog života, a umro je kada je imao preko 90 godina (prosječan životni vijek u to vrijeme je bio od 30 do 40 godina), Ramzes II je imao preko sto sinova i nebrojeno mnogo kćerki.

Na prijesto Egipta je došao sa 25 godina, a titulu “Ramzes Veliki” je zaslužno ponio jer nijedan vladar Egipta prije i poslije njega nije izgradio toliko kolosalnih građevina, spomenika i hramova.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti