Evo koje sve opasne činjenice o zdravlju mogu otkriti VAŠE ŠAKE

Da li se i vama dešava da osjetite bol u rukama ili vam trnu?

n

Da li ste znali da svaka deseta osoba na svijetu doživi ovo? Od običnog umora do mnogo ozbiljnijih problema, vaše ruke pokušavaju da vam kažu da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.

1. Umor

n1

Kako se ispoljava: Kada podižete ili nosite teške predmete, vaše ruke su u neudobnoj pozi i pritisak se vrši na nervima blizu površine kože. Ovo dovodi do osjećaja peckanja po svim prstima. Šta da radite: Dobro se naspavajte i uživajte u masaži.

2. Nedostatak vitamina

n2

Kako se ispoljava: Nedostatak određenih vitamina (kao što su E, B1, B6 i B12) često može da izazove osjećaj peckanja na prstima lijeve ruke ili lijeve noge. Šta da radite: Radite na tome da povratite balans vitamina u vašem tijelu. Konsultujte se sa specijalistom kako bi vam prepisao određenu dozu vitamina (koji nemaju negativne efekte).

3. Oštećena kičma

n3

Kako se ispoljava: Različiti problemi vezani za kičmu se mogu ispoljiti na malom prstu lijeve ruke. Ovo je rezultat prevelikog pritiska koji oštećuje nerve. Šta da radite: Teglite se češće, pokušajte da se bavite jogom, gimnastikom ili plivanjem. Izbegavajte da dugo sjedite.

4. Karpal tunel sindrom

n4

Kako se ispoljava: Karpal tunel sindrom se često ispoljava na palcu, kažiprstu i srednjem prstu. Zbog određenih radnji koje se iznova ponavljaju kao dio svakodnevnog života, tetive mogu da oteknu, izazivajući ukočenost u ruci. Šta da radite: Bavite se gimnastikom i često se rastežite, kako se sindrom ne bi pojavio.

5. Problemi sa cirkulacijom

n5

Kako se ispoljava: Bol u prstima na desnoj ruci se može javiti zbog pritiska na površini nerava ruke ili ramena. Peckanje na desnoj ruci takođe može biti uzrokovano kardiovaskularnom bolešću, koja ima uticaj na opšti protok krvi. Šta da radite: Šetajte više ili se bavite gimnastikom kako biste popravili krvne sudove. Veći problemi sa cirkulacijom zahtjevaju intervenciju medicinskih stručnjaka.

6. Dijabetes

n10

 

Kako se ispoljava: Jedan od prvih znakova dijabetesa je osjećaj peckanja od nogu do gornjih dijelova ruku. Ovo se dešava zbog slabog protoka krvi u određenim oblastima, kao i oštećenih nervnih završetaka i vlakana. Šta da radite: Tip 1 dijabetesa se liječi inzulinom. Tip 2 dijabetesa je često povezan sa lošom ishranom, tako da se konsultujte sa ljekarom i uradite analizu krvi.

7. Parkinsonova bolest

n7

Kako se ispoljava: Ako vam se tresu ruke nekontrolisano, nemojte odmah da paničite, jer ovo može biti izazvano prevelikim unosom kofeina, određenih lijekova (protiv astme ili antidepresiva). Međutim, ako vam se ruke tresu češće, obratite se ljekaru, jer postoji mogućnost da imate Parkinsonovu bolest, poremećaj koji pogađa nervni sistem i oštećuje kretanje. Šta da radite: Iako ne postoji lijek za Parkinsonovu bolest, postoje lijekovi koji povećavaju dopamin u mozgu i pomažu vam da kontrolišete simptome.

8. Plavi prsti

n8

Kako se ispoljava: Vrhovi prstiju koji mijenjaju boju od plave do crvene označavaju Rejnaudov sindrom. Ovo stanje izaziva hladne prste na rukama i nogama i može se osjetiti bol, trnjenje i peckanje. Ovo se dešava zbog grčenja krvnih sudova, ali je pravi uzrok nepoznat. Šta da radite: Nosite rukavice, uzimajte prepisane lijekove i izbjegavajte emotivni stres, pušenje i hladnu temperaturu.

9. Lomljivi nokti

n9

Kako se ispoljava: Nokti koji su mekani i savitljivi označavaju nedostatak kalcijuma i proteina. Jedan od znakova je hipokalcemija (nizak nivo kalcijuma) koji može loše da utiče i na kosu i kožu. Šta da radite: Jedite više mliječne proizvode, sardine i špinat. Ako vam to ne pomogne, posjetite ljekara.

Izvor: fokuzz.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti