DŽINOVSKE KAMENE POSUDE INDIJE: Datiraju od prije nove ere, ne zna se ko ih je napravio i od kakvog kamena

Arheolozi su u Indiji na novim lokalitetima, u saveznoj državi Asam, pronašli 65 džinovskih kamenih posuda međutim potpuna je misterija ko ih je napravio.

Neke od njih su visoke i cilindričnog oblika, neke okrugle, a neke izgledaju kao dva spojena stočića. Neke su virile iz zemlje, a neke su bile u potpunosti zatrpane. Još uvijek međutim nije poznato ko ih je napravio i čemu su služile, ali izgleda da ih je više nego što se ranije mislilo.

Naime, ovo nije prvi put da su pronađeni ovakvi džinovski, drevni predmeti. U Asamu je pronađeno 11 lokaliteta s ovakvim tipom kamenih posuda, a pronađene su i u Laosu i u Indoneziji. Datiraju između drugog vijeka prije nove ere i 13. vijeka p.n.e. Blizu lokaliteta u Laosu pronađeni su ljudski ostaci tako da neki stručnjaci smatraju da su se posude možda koristile u svrhu pogrebnog obreda.

Isklesane su od kamena kojeg nema u blizini mjesta gdje su pronađene

Prve džinovske posude u Asamu pronađene su 1929. godine, a arheolog Tilok Thakuria i njegove kolege sa Univerziteta North Eastern Hill u Indiji ponovno su počeli s iskopavanjima 2020. godine i pritom otkrili nove lokalitete, piše Science Alert.

“Prvo smo pokrenuli iskopavanja na tri velika lokaliteta koja nisu bila zvanično istražena. Nakon toga smo pretražili okolno šumsko područje. Tada smo počeli da pronalazimo nove džinovske posude”, rekao je arheolog Nikolae Skopal s Australijskog nacionalnog univerziteta.

Naučnici su otkrili četiri nova nalazišta. Jedno je bilo u selu Herakilo, u kojem je pronađeno 10 posuda; šest ih je otkriveno na periferiji sela, a preostale četiri su u nekom trenutku premještene u njegovo središte. Drugo i treće se nalazilo na lokalitetima na planini u Thaimodholingu, gdje je pronađeno 20 posuda. Četvrto je bilo u mjestu Donji Čaikam, gdje je na polju okruženom gustom šumom otkriveno njih 35.

Kada se ove posude dodaju onima sa ranije otkrivenih okaliteta, u Asamu je do sada pronađeno 797 takvih posuda. Izgleda da su posude namjerno slagane po brdima i planinama s pogledom na nizije. Ono što je zanimljivo je to da su posude isklesane od kamena, kojeg nije bilo u blizini ni jednog nalazišta.

“Još uvijek ne znamo ko je napravio ove divovske posude. To je pravia misterija”, rekao je Skopal.

Međutim, postoje indikacije da su posude u Asamu, poput onih u Laosu, korištene u pogrebnim obredima. Naime, na lokalitetu otkrivenom 1930-ih u jednoj od njih su se nalazile kremirane kosti. Britanska antropologinja Ursula Graham Bover koja je u to vrijeme boravila s plemenom Zemi Naga, kazala je da su pripadnici tog plemena vjerovali da su posude napravili drevni Siemi, i to u pogrebne svrhe.

Arheolozi smatraju da se ove posude skrivaju na brojnim lokalitetima u Asamu i da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kojoj su drevnoj civilizaciji pripadale.

“Što duže čekamo, veća je mogućnost da će posude biti uništene jer se na ovim područjima sadi sve više usjeva i sjeku se šume”, kazao je Skopal.

Istraživanje naziva An archaeological survey of the Assam stone jar sites objavljeno je u časopisu Asian Archaeology.

Izvor: index.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti