Drevna misterija: Kako je grad na nadmorskoj visini od skoro 4.000 metara mogao biti lučki grad …

Titicaca je alpsko jezero u  Južnoj Americi. Steklo je popularnost u čitavom svijetu zbog činjenice da se nedaleko od njega nalaze ostaci drevnog grada, što budi mnoga pitanja među naučnicima.

Tiwanacu je razrušeni drevni grad u blizini jezera Titicaca u zapadnoj Boliviji.

Drevno naselje se nalazi na nadmorskoj visini od 4.000 metara. Ovdje praktično nema vegetacije, a ni samo zemljište nije baš pogodno za stalni život ljudi.

Otuda se postavlja razumno pitanje – kako i zašto je grad baš ovdje izgrađen? Pokušavajući da odgovore na ovo pitanje, naučnici nude verziju katastrofe na planetarnom nivou, što ima nekog smisla.

Zapravo, stvar je u tome da sve ukazuje na činjenicu da je to nekada zapravo bio lučki grad: među ostacima nekadašnjeg grada pronađeni su lučki objekti, kao i ostaci morskih biljaka i životinja.

Ako je to tačno, onda je ovaj grad stvoren čak i prije nego što su formirani Andi, što se dogodilo prije više od 60 miliona godina.

Otprilike u istom vremenskom intervalu pao je asteroid, koji je, prema nekim pretpostavkama, ubio dinosauruse.

Očigledno su Andi nastali zahvaljujući asteroidu. Ta teorija je zvanična. Istovremeno, moguće je da nije asteroid taj koji je zapravo izazvao pojavu ovih planina.

Postoji verzija da je nivo okeana naglo pao za 4.000 metara. Voda je otkrila kamenito dno i tako su nastale planine. A ako je ova hipoteza tačna, šta je izazvalo tako oštar pad vode? Mjesec?

Mnogi naučnici vjeruju da je satelit naše planete vještački. U drevnim tekstovima i legendama mnogih naroda postoje podaci da su Mjesec stvorili i postavili predstavnici vrlo napredne civilizacije.

Savremenoj osobi ovo će zvučati pomalo bizarno. Za to još uvijek nema relevantnih dokaza.

S druge strane, naš Mjesec, uprkos činjenici da je relativno blizu planete, zapravo nije proučavan. Štaviše, niko ne zna šta se nalazi na njegovoj suprotnoj, “tamnoj” strani. Prema tome, prava istina pojave Mjeseca može biti bilo koja.

Zbog privlačenja Meseca, oblik naše planete počeo je dramatično da se mijenja. Došlo je do preraspodjele vodenih slojeva po cijeloj površini planete. Sa mjesta gdje se nalazio grad Tiwanacu, voda je otišla, a druga mesta su poplavljena.

Nije neuobičajeno da ronioci otkrivaju poplavljene drevne gradove i razna naselja koja kriju misterije koje tek treba riješiti.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti