Drevna kuća na litici Yanqing: Porijeklo ove “kamene košnice” je i dalje misterija

Ova ‘kamena košnica’ otkrivena je 1984. godine u Kini i od tad se nalazi pod njenom zaštitom – ali i poslije mnogo godina izučavanja arheolozi nisu uspjeli da odgonetnu misteriju njenog porijekla.

Pećine Guyaju – poznate i pod imenom “Drevna kuća na litici Yanqing” – je u stijeni isklesan kompleks pećina nalik na saće, koji se nalazi na obroncima planine Tianhuang u kineskom okrugu Yanging.

Nalazište je prvi put otkriveno 1984. godine, tokom istraživanja koje je sprovela Kancelarija za upravljanje kulturnim relikvijama okruga Yanging. Od tog trenutka, Guyaju je registrovan u nacionalnoj jedinici za zaštitu ključnih relikvija kulture, što je najviši nivo zaštite.

Ove pećine se nalaze na sjevernoj ivici basena Yanqing-Fanshan, geološke oblasti koju čine granitne stijene stare 110 miliona godina, formirane u vrijeme kada je magma prodrla naviše kroz velike količine dijabaznih stijena.

Arhitektura drevne kuće na litici

Graditelji ovih pećina su vješto iskoristili prednosti granita kako bi izgradili složenu mrežu prostorija: 350 komora usječenih u stijenu u sistemu od 117 pećina. Komore su uglavnom visoke 1,8 m i raspoređene su u pravougaonom ili kvadratnom planu – koji varira u veličini od jednosobnih do većih višesobnih ‘stanova’ koji se prostiru na više nivoa.

Mnogi stanovi sadrže namještaj isklesan u kamenu. Ovdje počivaju drevni kameni kreveti, postolja za lampe, pregrade za odlaganje, kameni stolovi, peći i dimnjaci, kao i kang – rukom isklesani jednostavni sistem za grijanje – koji se može naći u domaćinstvima širom Kine.

Komore su bile međusobno povezane mrežom vertikalnih i horizontalnih prolaza, spajajući gornje stambene prostore sa nižim nivoima, koji su služili za držanje stoke i konja.

Najveći i najkomplikovaniji kompleks u Guyaju naziva se “Guantanji” što u prevodu znači “Zlatni hram”. Ovaj hram se sastoji od osam odaja na dva sprata. Na ulazu su dva kitnjasto izrezbarena stuba koja vode u odaju koja se koristila prilikom zajedničkih okupljanja ili vjerskih ceremonija.

Misterija porijekla graditelja

Porijeklo stanovnika koji su osmislili i napravili Guyaju kompleks je donekle misterija. Arheolozi nisu uspjeli da pronađu nijedan preživjeli organski materijal koji bi dao pouzdane podatke, niti postoje freske ili rezbarije u ovom sistemu pećina.

Neki naučnici sugerišu da su ovo mjesto osnovali Kumo Xi, takođe zvani i Tatabi, mongolski stepski narod, koji je živio prije više od 1.000 godina. Kumo Xi su učestvovali u nekoliko sukoba sa kineskim dinastijama i kitanskim plemenima, što je rezultovalo nizom katastrofalnih poraza i nestankom ovog naroda.

Među mnogobrojnim teorijama, još dvije kažu da je kompleks bio žitnica izgrađena u periodu vladavine dinastije Tang – koja je vladala od 618. do 907. godine – ili možda da je služio kao garnizon za vojnike tokom dinastije Han – koji su vladali od 202. p.n.e. do 220. godine.


Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti