Dokaz da je ljudska rasa stara pola miliona godina! (FOTO)

Iako se do sada čvrsto vjerovalo kako je umjetnost i sposobnost njenog izražavanja tipična isključivo za modernu ljudsku vrstu, otkriće ljuske školjke na kojoj je neko daleko prije pojave ‘modernih ljudi’ urezao par linija, zbunilo je naučnike.

Naučnici su u Indoneziji pronašli školjku staru više od 430 hiljada godina s ljudskom rukom urezanim cik cak linijama. Do njenog otkrića najstariji geometrijski oblik napravljen rukom jednog sisara bio je, kako prenosi National Geographic, star “tek” oko 100.000 godina.

Naime, crtež koji je izradio homo erectus (uspravni čovjek) prije, procjene kažu, do 430 hiljada godina, nedavno je otkrio australski naučnik dr. Stephen Munro, istraživač Australskog nacionalnog fakulteta i jedan od autora ovog istraživanja, a on bi mogao izmijeniti cjelokupno dosadašnje shvatanje o našim precima.

“Ovo bi moglo dovesti do novog ispisivanja ljudske istorije”, izjavio je dr. Munro.

Prema naučnicima, otkrivena školjka datira u vrijeme Homo erectusa, vrsti starijoj od Neandertalaca, koja je poznata po tome što je najstarija vrsta na svijetu koja izgleda kao i današnji ljudi. Homo erectus je vjerovatno prvi hominid koji je živio u zajednici lovaca-sakupljača, a antropolog Richard Leakey pretpostavlja kako je u smislu života u zajednici bio sličniji modernom čovjeku od Australopiteka koji su živjeli prije njega.

Postoje, naravno još mnoge moguće teorije koje naučnici nenaučno odbacuju, a jedna od njih je i ta da ‘moderni ljudi’ postoje od početka kreacije, zajedno sa svim ostalim vrstama ljudskih bića i odumrlim životinjama.

Izvor: atma.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti