Dnevnici tvorca nacističke propagande otkrivaju: Čovjek koji je religiju zamijenio obožavanjem Hitlera

Prvog dana maja 1945. godine, nakon samo jednog dana provedenog na mjestu njemačkog kancelara Jozef Gebels je zajedno sa svojom ženom izvršio samoubistvo. A šta je u njegovim dnevnicima otkrio istoričar Peter Longerih?

Februar 1943. sredina Drugog svjetskog rata. Njemačka vojska pretrpila je težak poraz u bici kod Staljingrada, Sjeverno-afrički front bio je pred kolapsom – bilo je očigledno da je beskorisno nastaviti rat.

U takvoj bezizlaznoj situaciji Jozef Gebels, ministar propagande Trećeg rajha, u sportskoj hali u Berlinu latio se mikrofona i viknuo: “Želite li totalni rat?” Pitao je on uzavrelu masu koja mu je uzvratila jednim oduševljenim “DA!”

Tačno tu je ležala snaga Jozefa Gebelsa: šef Hitlerove propagande mogao je da mobiliše masu, zapali je, da njom manipuliše – sve u skladu sa nacističkom ideologijom. Jozef Gebels bio je blizak Hitlerov saradnik i nakon kancelara, najpoznatija i najuticajnija ličnost Trećeg rajha.

Legendarne su njegove tirade mržnje protiv Jevreja kojima je pripremao teren za nacističku politiku. Tako je u aprilu 1933. samo tri mjeseca po preuzimanju vlasti, pozvao na bojkot jevrejskih prodavnica.

“Ovog jutra u deset sati počeo je bojkot, a nastaviće se do ponoći. On se prožima nevjerovatnom žestinom i imponujućom muškošću i disciplinom! Našoj partiji i našem Fireru: Hajl, hajl, hajl!” – govorio je Gebels.

Hitlera je vidio kao Božjeg poslanika

Istoričar Peter Longerih napisao je sveobuhvatnu biografiju, koja po prvi put baca pogled iza kulisa Ministarstva propagande. Longerih je prvi njemački Gebelsov biograf, koji je kao izvor koristio kompletan dnevnik ministra propagande.

Gebels je od 1924. godine pa sve do samoubistva 1945. godine detaljno zapisivao misli, zapažanja i događaje. U svjedočenjima biograf Longerih primjećuje ozbiljan poremećaj ličnosti vođe nacističe propagande.

Rođen u katoličkoj porodici rano je okrenuo leđa religiji, a njegov novi mesija zvao se Adolf Hitler.

“Očigledno je da je on u Hitleru video Božjeg poslanika, vidio je čovjeka s nadljudskim sposobnostima. Tu treba dodati i to da on sam nije bio u poziciji da razvija političke koncepte. On se Hitleru divio. Izgledalo mu je da je u stanju da uspostavi jednu viziju. Takođe, snaga kojom je mogao da sačuva prisebnost u kriznim situacijama, sposobnost da sa odlukom sačeka do posljednjeg trenutka, ali da je ipak na kraju donese. A to su stvari koje su njemu nedostajale”, kaže istoričar Peter Longerih.

“Jedan Firer – jedan narod”

Nacional-socijalzam je za Gebelsa bio zamjena za religiju. Stranka i Hitler omogućili su mu da napreduje u zajednici i odali mu priznanje za kojim je čeznuo. Od neuspješnog pisca i novinara postao je agitator nacističkog pokreta i nešto kao “glavni i odgovorni urednik” totalnog rata.

U svom poslu bio je izuzetno uspješan. Bez Jozefa Gebelsa, koji je od Hitlera napravio brend, nacistička politika ne bi imala toliku moć. Šef propagande skovao je i slogan “Jedan Firer – jedan narod”, ali se on virtuozno služio i novim medijima tog vremena, zvukom i filmom i njihovim moćima manipulacije.

Ugljenisano tijelo Gebelsa

Biografija takođe pokazuje portret čovjeka kojem je u borbi za status i uspjeh svaka žrtva bila opravdana, pa čak i sopstvena porodica.

Prvog maja 1945. godine, ubrzo poslije kapitulacije nacističke Nemačke, pobjegao je sa svojom ženom Magdom i izvršio samoubistvo. Malo prije toga bračni par je otrovao svoje šestoro djece.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti