Direktor Evropske svemirske agencije želi sagraditi lunarno selo na Mjesecu

Prošlo je 50 godina od kada je čovjek stupio na Mjesec, a direktor Evropske svemirske agencije (ESA) Johann-Dietrich Woerner sada želi na tom Zemljinom satelitu sagraditi “lunarno selo”

lunar1

“Zašto ne bismo sagradili lunarno selo”, zapitao se Woerner koji je pojasnio da bi selo na Mjesecu moglo predstavljati zamjenu za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i polaznu tačku za putovanja u nove, daleke destinacije kao što je Mars.

Po njegovim riječima, lunarno selo bilo bi smješteno na dijelu Mjesečeve površine koja se ne vidi sa Zemlje i ne bi se radilo o tek par kuća, i gradskoj vijećnici već bi se radilo o međunarodnoj koloniji koja bi se izgradila pomoću robota i koja bi omogućila izvođenje raznih naučnih misija.

Gašenje ISS-a je predviđeno za 2024. godinu pa Woerner vjeruje da je vrijeme za planiranje naredne faze čovjekova prisustva u svemiru.

Selo, u stvari razbacane naseobine, moglo bi se, tvrdi čelnik ESA-e, izgraditi u dubokim kraterima na površini Mjeseca koji bi stanovnike štitili od opasnosti poput kosmičke radijacije, mikrometeora i nepogodnih temperatura.

“Moramo razmišljati o budućnosti dalje od ISS-a. Moramo planirati izgradnju svemirskog broda koji će biti kadar proučavati mikrogravitaciju u niskoj Zemljinoj orbiti”, objasnio je Woerner.

Takođe dodaje da bi prvi stanovnici bili naučnici i istraživači, ali i da preduzetnici već razmišljaju kako pronaći način za iskorištavanje prirodnih Mjesečevih resursa, poput zlata, kobalta, željeza, platine, paladija, wolframa i helija-3.

“Otišli smo na Mjesec prije 50 godina i moramo znati da danas imamo više mogućnosti s iPhone-ima nego kompjuterima koji su poslali čovjeka u svemir. Eksponencijalni tehnološki rast nam omogućuje da učinimo stvari koje prije nisu bile moguće”, kazao je Naveen Jain, jedan od preduzetnika koji radi s NASA-om i koji je suosnivač firme Moon Express.

Iako NASA igra veliku ulogu u komercijalnom lunarnom istraživanju, postoji prostor i za ostale svemirske agencije da preuzmu čelnu ulogu u naseljavanju Mjeseca.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti