Da li je sveštenik koji je spasio dječaka promijenio istoriju svijeta?

U “Dunavskim novinama” koje su izlazile davne 1894. godine, pojavio se zanimljiv članak koji je zagolicao svjetsku javnost i istoričare.

U ovim novinama je ostalo zapisano kako je jedan sveštenik Johan Kuenberger, spašavajući dječaka iz ledene vode, ustvari uspio da promijeni današnju istoriju svijeta.

Četvorogodišnji dječak izvučen je iz hladne rijeke kod njemačkog grada Passau u januaru 1894. godine. Maks Tremel, koji je bio sveštenik i najbolji svjetski orguljaš, ispričao je pred smrt 1980. da je njegov stariji rođak, sveštenik Johan Kuenberger, izvukao iz vode prestravljenog Hitlera (kako su danas uvjereni istoričari) i spasao ga davljenja u hladnoj rijeci.

Zanimljivo je i to bilo da spasilac nije bio mnogo stariji od davljenika. Hitler nikada nije potvrdio ovu priču, ali sad poslije toliko godina mali isječak iz novina pronađen u Passauu baca novo svjetlo na cijeli taj događaj.

Dječak (Hitler) je bio propao kroz tanak led na rijeci, dok je njegov drug uletio u ledenu vodu i spasao ga. Koju deceniju kasnije taj dječak postaće najveći monstrum u istoriji čovječanstva.

Skoro istovjetna priča opisana je i knjizi “Iz Passaua – Napuštajući grad koji je Hitler zvao svojim domom” Ane Elizabet Rosmus.

“Godine 1894, dok se igrao sam grupom druge djece, kao što to djeca u Passauu rade i danas, Adolf je upao u rijeku. Talasi su bili jaki, a voda hladna. Srećom po Adolfa, sin vlasnika kuće gdje je živio,uspio je da ga izvuče na vrijeme i spase mu život”, napisala je autorka knjige, Ane Elizabet, čija je porodica bila povezana sa svim tim događajima.

Bavarski radio priprema emisiju “Da se Hitler udavio – Legenda o fatalnom spasavanju života”, gdje stariji žitelji Passaua pričaju da su odrastali uz priče o spasavanju Hitlera iz rijeke.

Hitlerovo ćutanje o tome se nije baš “uklapalo” u mit koji je gradio oko sebe da je on taj koji je predodređen da spase Njemačku, a njega je ustvari spasao sveštenik. A sveštenik je time mogli bismo reći izmijenio dio istorije čovječanstva.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti