Da li je osmišljen sistem komunikacije s vanzemaljcima?

Kombinacija snažnih lasera od dva megavata, emitovanih kroz masivni teleskop veličine 30 do 45 metara i uperenih ka svemiru, mogla bi da bude “mamac” za vanzemaljce

Tim naučnika, koji je predvodio James Clark sa Instituta Massachusetts za tehnologiju navodi da bi bilo moguće koristiti lasersku tehnologiju za pravljenje “kosmičkog svjetionika”, koji bi mogao da privuče pažnju vanzemaljaca, čak na udaljenosti od 20.000 svjetlosnih godina.

Nova otkrića, objavljena u časopisu The Astrophysical Journal, pokazuju da kombinacija snažnih lasera od dva megavata, emitovanih kroz masivni teleskop veličine 30 do 45 metara i uperenih ka svemiru, mogla bi da bude “mamac”.

Sa ovom tehnikom, infracrvena radijacija bi bila dovoljno jaka da je inteligentna vrsta vanzemaljaca razlikuje od sunca.

– Jednom kada stupimo u kontakt sa vanzemaljcima, mogli bismo da koristimo laserski zrak za prenošenje kratkih poruka – kažu istraživači.

Clark kaže da bi se u komunikaciji s vanzemaljcima mogli koristiti Morzeovom azbukom.

Ipak, ovakva vrsta komuniciranja bi mogla da bude uspješna samo ako bi neko u svemiru mogao da protumači znake.

Tim naučnika je otkrio da bi sistem mogao da se kreira pomoću postojeće tehnologije i instrumenata koji bi uskoro mogli da se razviju.

– Ovo bi bio izazovan, ali ne i nemoguć projekat – ističe Clark.

Iako projekat nailazi na dobre reakcije kod ljudi, ovakva laserska tehnologija bi mogla da bude pogubna po njihovo zdravlje.

Izvor: b92.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti