Da li je Marko Polo zaista toliko (pro)putovao i da li je vidio Kinu?

Rođen je 1254. godine u Veneciji. Prema nekim tvrdnjama njegova porodica potiče sa Korčule.

Bio je najpoznatiji evropski srednjovjekovni istraživač i venecijanski trgovac, jedan od najvećih avanturista u istoriji. Godine 1271. krenuo je sa ocem i stricem ka Delekom istoku, kao jedan od prvih zapadnoevropljana koji je putovao Putem svile do Kine, gdje je proveo sedamnaest godina prije nego što se vratio u Veneciju.

Dok je živio u Kini bio je u službi Kublaj-kana (unuk Džingis-kana i poslednji veliki kan Mongolskog carstva i osnivač i prvi car kineske dinastije Juan; tada vladar Mongolije i Kine), na čijem se dvoru obogatio i gdje je vodio dnevnike pišući o stvarima koje je vidio. Obišao je mnoge zemlje Dalekog istoka, sve do današnjeg Mijanmara i Vijetnama. Poslije 24 godine i 30.000 pređenih kilometara, Polovi su se 1295. godine vratili u Veneciju. Doživljaji Marka Pola, zabilježeni u djelu Knjiga svjetskih čudesa, podstakli su pomorce evropskih zemalja da krenu u potragu za pomorskim putevima ka Dalekom istoku. Na osnovu njegovih priča pravljene su i geografske karte istočnih zemalja, koje su u to vrijeme bile gotovo potpuno nepoznate Evropljanima.

Dolaskom u Veneciju pustolovine Marka Pola nisu se završile. Nekoliko mjeseci po njegovom povratku, između Venecije i Đenove izbio je rat, u kojem je on učestvovao kao kapetan vojnog broda. Tokom jedne pomorske bitke, krajem 1298. zarobljen je i odveden u zatvor u kojem je bio do ljeta 1299. godine. U zatvoru je upoznao pisca Rusticcela iz Pize, kome je detaljno ispričao svoje doživljaje na putovanjima po Aziji. Tako je nastalo pomenuto čuveno djelo Knjiga svetskih čudesa, kasnije poznato pod nazivima Milion (Il Milione) i Putovanja Marka Pola. U toj knjizi se prvi put pisalo o uglju, novčanicama, ćilimima od svile i zlata iz Kine, o indijskim začinima, o barutu i o mnogim neobičnim stvarima za koje se u Evropi nije znalo. Knjiga je odmah zabilježila ogroman uspjeh, mada ju je veliki broj srednjovjekovnih čitalaca smatrao prije ekstravagantnom romansom nego istinitom pripovijesti. Mnogi su ga smatrali prevarantom.

Marka Pola danas mnogi smatraju jednim od najvećih svjetskih istraživača, dok ga skeptici nazivaju najvećim svjetskim pripovjedačem. Većina istoričara vjeruje da je stigao do Kine, ali ima i onih koji tvrde da on, zapravo, nije stigao toliko daleko, već da je samo prepričavao informacije koje je čuo od drugih. Kada su ga na samrti pitali da li je istina sve ono o čemu je govorio u svojoj knjizi, Marko Polo je, navodno, odgovorio da nije napisao ni polovinu od onoga što je vidio. Umro je 8. januara 1324. u Veneciji.

Izvor: kazaljka.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti