Da li je Aleksandar Veliki bio živ u trenutku kad su ga sahranili?

O smrti Aleksandra Velikog vodile su se brojne rasprave, pa je tako prema nekima umro od trbušnog tifusa, prema drugima od trovanja alkoholom, trećima malarije i ostalih više ili manje vjerovatnih uzroka.

No niti jedna od tih ranijih teorija nije objašnjavala sve simptome njegove bolesti, a koji su ostali zabilježeni u pisanoj građi. Nedavno je postavljena nova teorija, koja za razliku od svih dosadašnjih sve ove simptome povezuje u jednu logičnu cjelinu.

Iznenadna bolest koja je završila paralizom

Aleksandar je umro premlad – samo sa trideset i dvije godine. Neposredno prije nego što ga je snašla smrt u Babilonu 323. godine, vrijeme je provodio pijući sa svojim prijateljima. No onda mu je pozlilo. Dobio je bolove u stomaku koji su bili toliko jaki da je, kažu, plakao u agoniji, a uskoro ga je savladala takva slabost da je s teškom mukom mogao napraviti nekoliko koraka. Nakon toga stanje mu se još više pogoršalo. Groznica se sudeći prema nekim izvorima kod njega i prije toga povremeno pojavljivala, no sada je rasla, a tijelo je postepeno bilo zahvaćeno paralizom koja je progresivno napredovala od stopala prema gornjem dijelu tijela. Pred kraj se više nije mogao micati, a na kraju niti govoriti. Nakon što je proglašen mrtvim njegovo tijelo nije još neko vrijeme pokazivalo znakove propadanja, a o tome je pisao i Plutarh. Službeno je umro 10. ili 11. juna 323. To što mu je tijelo zadržalo živ izgled po proglašenoj smrti bio je samo dodatni argument da ga javnost još više nego do tada uzdigne na božanski pijedestal.

Progresivna paraliza

Prema najnovijoj teoriji bolovao je od Guillain-Barréova sindroma. U pitanju je rijetka, ali ozbiljna bolest perifernog nervnog sistema. Ovu je teoriju postavila predavačica Katherine Hall s Medicinskog fakulteta Dunedin na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu 2019. godine. Njena teorija je objavljena u časopisu The Ancient History Bulletin. U pitanju je autoimuna bolest koja rezultuje paralizom. Podatak koji najviše uznemirava kaže da je Aleksandar najvjerovatnije bio još uvijek živ kada je proglašen mrtvim. Vjerovatno se pitate kako se to moglo dogoditi jer su njegovi doktori sigurno su bili najbolji od najboljih. Katherine nudi odgovor i na to pitanje, pa kaže da je uslijed paralize njegovo tijelo imalo smanjenu potrebu za kisikom zbog čega mu je dah bio neprimjetan. Osim toga moguće je da su mu zjenice bile proširene i  fiksirane, što bi išlo u prilog smrti. Tijelo mu je  moralo biti i pothlađeno zbog poremećaja u regulaciji tjelesne temperature, što je bila posljedica ove bolesti. U ta davna vremena doktori su se više oslanjali u proglašavanju smrti na dah nego na puls i očito je da je Aleksandrova smrt prerano proglašena.

Balzameri koji su stigli 16. juna 323. godine naveli su da mu je tijelo djelovalo kao živo, a možemo se samo nadati da nisu odmah krenuli sa svojim poslom. Ovu je teoriju kao i sve ostale dosadašnje nemoguće provjeriti, no čini se da smo dobili ozbiljnog kandidata za pojašnjenje i logično povezivanje svih ovih simptoma u jednu cjelinu, koja pojašnjava čak i prerano proglašavanje smrti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti