Čudo na dnu mora: Svi ronioci bi htjeli na Titov potonuli brod

Ronioci iz cijele Evrope sedmicama čekaju kako bi razgledali brod Vis koji je potopljen u pulskom akvatorijumu. Vlasnik je tako stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu

Italijani, Slovenci, Austrijanci, Nijemci i Holanđani. Ronioci iz cijele Evrope dolaze na Kamenjak kraj Pule i istražuju Titov brod Vis.

Vlasnik Arsen Brajković se na potapanje broda odlučio kako bi stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu.

Vis je potopljen na 34 metra dubine, dok je vrh broda na 18 metara, pa je upravo zbog toga pogodan i za ronioce početnike. Titov brod dugačak je 58 metara, a u najširem dijelu širok je 8,7 metara. Njegovo potapanje bila je kompleksna akcija koja je zahtijevala čak i promjenu zakonodavstva.

– Koncesija je izdana na 20 godina. Za to je zaslužno jako puno ljudi, od ronilačke zajednice do Ministarstva turizma. Tu je i bogato iskustvo ekipe iz Rijeke, turističke zajednice Rijeke i Istre, uposkenici Ministarstva pomorstva … Puno ljudi sudjelovalo je da bismo imali ovu atrakciju – kaže Brajković, i dodaje kako je zanimanje za brod veliko baš zbog toga što turisti znaju da je na njemu plovio Tito.

– Razgledavanje izvana i iznutra obavlja se uz pratnju licenciranih ronilačkih centara koji s nama sarađuju, a uz prethodnu rezervaciju na našoj službenoj stranici shipwreck-vis.com – govori vlasnik broda. Za razgledavanje postoji lista čekanja, a Brajković najavljuje kako posjetiocima planira dodatno pojačati doživljaj i to osvjetljenjem, podvodnom fotografijom, memorijalnim centrom, a izrađivat će i suvenire koji će ih podsjećati na jedinstvenu avanturu pod morem.

– Ronioci traže adrenalin – zaključuje na kraju.

Podsjetimo, admiralski brod Vis izgrađen je u brodogradilištu “Uljanik” 1956. godine. Bio je komandni brod jugoslovenske ratne mornarice do ranih devedesetih godina.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti