Čovjek na stupu: Američki kaskader u ovom je neudobnom položaju proveo – 49 dana

Internet, izum koji je doprinio razmjeni informacija i brzom usvajanju znanja, ujedno je moćan alat za zaglupljivanje masa.

Internetskim bespućima su se tako proširili brojni bizarni trendovi, poput plankinga (ukočeno ležanje na trbuhu, na što neobičnijim mjestima, uz što veće rizike od trajnog invaliditeta/smrti), ledenog izazova ili pak proždiranja ogromnih količina feferona i kukaca.

No, ljudi su pravili gluposti puno prije pojave interneta. Dvadesetih godina dvadesetog vijeka, američke ulice preplavio je trend poznat kao “pole sitting”. Kao što naziv otkriva, radilo se o sjedenju na dugačkom štapu, najčešće jarbolu za zastave: na njegov vrh montirala bi se malena daščica a mladići željni slave takmičili su se ko će duže sjediti na njoj. Rekordu kaskadera Alvina “Shipwrecka” Kellyja (1893. – 1952.) niko se nije uspio približiti – na tome neudobnom mjestu, na visini od šezdeset devet metara, 1930. je proveo je četrdeset devet dana.

Nerijetko se verao na stubove za nevremena, kako bi impresionirao gledaoce. Ondje, nebu pod oblacima, preživljavao je na suhoj hrani, kafi i cigaretama, a sam je sebe istrenirao da spava u kratkim intervalima te pokreće cirkulaciju izvodeći jednostavne vježbe rukama i nogama. Njegove opasne nastupe često je prekidala policija a, po okončanju “karijere” sjedača na stubovima, neko je vrijeme usrećivao vremešne dame kao žigolo.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti