COPY-PASTE: Ko su najveći plagijatori u muzičkoj istoriji i koji hitovi su ukradeni!

Federalni sudija u Los Angelesu donio je odluku da Katy Perry mora platiti 2,8 miliona dolara odštete zbog krađe pjesme “Dark Horse” iz 2013. godine.

zeppelin

Presuda je uslijedila tri dana nakon što je komisija utvrdila da su ona, njena diskografska kuća i drugi saradnici odgovorni za kršenje autorskih prava. Naime, dijelovi pjesme “Dark Horse” liče na “Joyful Noise”, rap pjesmu iz 2008. godine umjetnika Flamea, čije pravo ime je Markus Grey.

Prema presudi, Perijeva mora platiti 550.000 dolara, dok njena izdavačka kuća “Capitol Records” duguje gotovo 1,3 miliona dolara. Kažnjen je i producent Max Martin, čija kazna iznosi 253.000 dolara te dr Luke koji mora platiti 61.000 dolara, dok njegova kompanija “Kasz Money Inc.” duguje 189.000 dolara.

Sudija je takođe odlučio kako 22,5 odsto procenata zarade koju je pjesma “Dark Horse” ostvarila držeći prvu poziciju na Billboard Hot 100 listi mora biti pripisano pjesmi “Joyful Noise”.

Podsjećamo, singl “Dark Horse” objavljen je 2013. godine na četvrtom studijskom albumu Katy Perry. Ova pjesma prodata je u više od 13 miliona primjeraka i važi za jedan od najvećih hitova američke pjevačice.

Ovo nije prvi put da u muzičkoj industriji dolazi do krađe autorskog rada. Slična stvar se desila 2013. godine kada su muzičari Robin Thicke i Pharrell Williams objavili pjesmu “Blurred Lines”, koja je bila kopija čuvenog hita Marvina Gaya “Got to Give Up”. Proces protiv muzičara je trajao više od godinu dana, a njih dvojica koji i dalje tvrde da nisu ukrali pjesmu su izgubili sudsku parnicu.

Slične stvari se dešavaju i sa mnogo starijim hitovima. Primjer za to je pjesma grupe “Led Zeppelin” – “Whole Lotta Love”. Ovo je možda jedna od najpoznatijih pjesama čuvenog benda, a muzički stručnjaci tvrde da je “Led Zeppelin” jedan od bendova iz sedamdesetih koji je najviše puta bio optuživan za krađu. Ove optužbe su uglavnom dolazile od crnačkih bluz bendova i izvođača. Što se tiče poznate pjesme “Whole Lotta Love”, originalnu verziju je snimio Muddy Waters 1962. godine, a tekst je napisao Willy Dickson. Originalna numera se zvala “You Need Love”. Čuveni “Zeppelini” su izgubili tužbu i priznali da su ukrali pjesmu 1985. godine.

Punk-rok pjevačica Avril Lavigne optužena je za krađu hita koji ju je proslavio, a u pitanju je pjesma “Girlfriend”. Ova pjesma je po svom objavljivanju 2007. godine bila na skoro svim radio-stanicama. Ipak, kasnije je ustanovljeno da je pjesma ukradena od benda “Rubinoos”, koji je svirao tokom sedamdesetih godina. Obje pjesme imaju identičan refren, osim što je kod benda “Rubinoos” umjesto riječi “Girlfriend” upotrijebljena riječ “Boyfriend”.

Bend je tužio pjevačicu, a dogovor je postignut van suda. Pojedini poznavaoci prilika tvrde da je bend dobio veliku količinu novca samo da bi se povukao iz procesa. Avril Lavigne je ostala pri tome da nikada nije čula njihovu pjesmu.

Izvor: kameleon.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti